Μενού Ροή
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της JPMorgan Chase, Jamie Dimon συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, Αθήνα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η JPMorgan, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, επενδύει για την απόκτηση περίπου του 49% της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Jamie Dimon ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τζέιμι Ντάιμον (JP Morgan): Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις στα ζητήματα ενέργειας - Τι λέει για φυσικό αέριο και θαλάσσια αιολικά

"Ο μόνος τρόπος να έχουμε ομαλή μετάβαση και να μειώσουμε δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα είναι να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα με αέριο", τόνισε ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, στην συνεντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, στην Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάιμον, "δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν κάνουμε λάθη θα δούμε την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει και άλλο, πολύ. Θα φτάσουμε στα 120 δολάρια το βαρέλι. Με την ανάπτυξη που έχουμε, η ανάγκη για πετρέλαιο θα αυξηθεί και δεν είμαι σίγουρος ότι σε έξι με εννέα μήνες θα υπάρχει αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες".

Πρόσθεσε δε, ότι όλο αυτό θα πολύ κακό για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα σε όλο τον κόσμο και θα προκαλέσει πολιτικές ανωμαλίες.

Η λύση

Σε ερώτηση αν υπάρχει λύση σε αυτό το θέμα ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan επισήμανε, ότι "χωρίς αμφιβολία πρέπει να υπάρχει φόρος για το διοξείδιο. Το ζήτημα είναι όμως ότι τον πληρώνουν δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Στην Ιρλανδία έχουν τέτοιο φόρο, αλλά επιστρέφουν ένα μέρος του στους πολίτες μέσω της εκπαίδευσης για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, της παροχής κατοικίας και της επιδότησης αερίου".

Αυτό πρέπει να κάνουν οι ηγέτες παγκοσμίως, πρόσθεσε, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τρόπο που μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη και μείωση του διοξειδίου.

"Η πρόκληση είναι τεράστια... Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Συναντήθηκε πρόσφατα με τον επικεφαλής μιας εταιρείας παροχής ενέργειας, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε αιολική ενέργεια. Μου έλεγε πως το κόστος της θα ανέβει πολύ. Οι κυβερνήσεις θέλουν να χρεώσουν τη χρήση του βυθού της θάλασσας. Στις ΗΠΑ παίρνει δύο χρόνια να βγουν οι άδειες, σε άλλες χώρες 15-20. Άρα το κόστος χρηματοδότησης και το ρίσκο θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση που η αιολική ενέργεια θα είναι τέσσερις-πέντε φορές πιο αργή στην υλοποίηση επενδύσεων. Έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα; Είμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ δυσάρεστης έκπληξης", κατέληξε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας