Μενού Ροή
Βαθμό πάνω από την βάση αναζητεί σήμερα στις Βρυξέλλες το έργο GREGY του ομίλου Κοπελούζου

Ακόμα ένα «ορόσημο» για την οριστικοποίηση της λίστας των έργων Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος PCI/PMI και τα ελληνικά ενεργειακά projects που θα ενταχθούν σε αυτό είναι η σημερινή Τεχνική Συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις οποίες θα «κλειδώσει» η short list, μετά από την αξιολόγηση των έργων (και την προκαταρκτική short list) που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουνίου.

Το βασικό ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση ήταν η ένταξη στην short list --που θα αποτελέσει σημαντικό πρόκριμα για την τελική λίστα που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο- του έργου GREGY (διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Αττικής) που υλοποιεί η Elica  του Ομίλου Κοπελούζου.  Όπως έχει ήδη γράψει το energymag, στην προαξιολόγηση το έργο βρέθηκε οριακά «κάτω από τη βάση» του 10 (συγκεντρώνοντας βαθμολογία 9,3). Σύμφωνα όμως με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατά το διάστημα που μεσολάβησε ο φορέας υλοποίησης πραγματοποίησε επαφές με αρμόδια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για να απαντήσει τα ερωτήματα που είχαν εγερθεί σε σχέση αναφορικά με τα οφέλη που συνεπάγεται το έργο για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το κόστος του (εκεί έγκεινται οι βασικές «τεχνικές ενστάσεις» των Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή, και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε το έργο σε πολιτικό επίπεδο, με τον κ. Παντελή Κάπρο να εξηγεί τα οφέλη του GREGY στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Εκτιμάται ότι είναι σφόδρα πιθανό η κινητοποίηση να αποφέρει καρπούς και το έργο GREGY να παραμείνει στη μάχη της ένταξης στην τελική λίστα η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ωρίμανση των έργων, καθώς «ξεκλειδώνει» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση –πρωτίστως από το ταμείο Connecting Europe Facility (CEF)-, εξασφαλίζει προτεραιότητα στις αδειοδοτήσεις και δίνει «μπόνους» στα επιλεγμένα έργα για δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πολλώ δε μάλλον καθώς διαθέτει ισχυρή πολιτική στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην γεωστρατηγική διάσταση του έργου και το πώς αυτό προωθεί την φιλοδοξία της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου «πράσινης» ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι ιταλικές φιλοδοξίες

Ανάλογες φιλοδοξίες πάντως φαίνεται ότι διαθέτει και η Ιταλία, η οποία προωθεί αντίστοιχο project (διασύνδεση Ιταλίας-Αιγύπτου) που είναι ανταγωνιστικό προς το GREGY.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) στα μέσα Μάϊου μεταξύ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου (EETC) και της νορβηγικής εταιρείας Scatec -παρουσία του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Mustafa Madbouly- με αντικείμενο την  εκπόνηση των τεχνικών μελετών για το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου- Ευρώπης μέσω Ιταλίας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφορικής ικανότητας 3 GW, αντίστοιχη με αυτή που προβλέπεται για το GREGY.  Το Μνημόνιο περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων και προβλέπει -μεταξύ άλλων- την εξουσιοδότηση της Scatec από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ιταλίας TERNA για να αναθέσει σε διεθνή συμβουλευτική εταιρεία την «εξεύρεση» των ΑΠΕ που θα παράξουν την ανανεώσιμη ενέργεια που θα μεταφέρεται  στην Ιταλία μέσω του καλωδίου, καθώς και την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την όδευση του καλωδίου.

Παρών στην εκδήλωση στο Κάιρο ήταν και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου  Mohamed Shaker που δήλωσε ότι το MoU στηρίζει και ενισχύει τη συνεργασία Αιγύπτου-ΕΕ στο πεδίο των ΑΠΕ και  προωθεί την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Scatec  Terje Pilskog,  δήλωσε από την πλευρά του ότι «Υπό το πρίσμα της εκπόνησης των μελετώ και της της υιοθέτησης των αποτελεσμάτων από τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας, η εταιρεία θα αναλάβει στη συνέχεια τον ρόλο του project developer και θα είναι αρμόδια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης του έργου -σε ανταγωνιστικές τιμές-  από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας