Μενού Ροή
Βιομηχανία - Ενεργειακή στήριξη: Στάση αναμονής από το οικονομικό επιτελείο - Επιστολή Βεστάγκερ για “πράσινους” άξονες” παρέμβασης

"Αυτη τη στιγμη δεν έχω να πω κάτι σε σχέση με ενισχύσεις" ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου χθες μιλώντας σε δημοσιογραφική συζήτηση, σε σχέση με ένα πιθανό πακέτο στήριξης της βιομηχανίας, που επίμονα ζητεί ο κλάδος. “Αλλά έχω να πω ότι η ανταγωνιστικότητα σε ένα περιβάλλον επιδοτήσεων είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο μηχανισμός” τόνισε “δείχνοντας” προς την ευνοϊκή συγκυρία τιμών. “Εδω έρχονται και οι τιμές και παιζουν το δικό τους ρόλο” ανέφερε χαρακτηριστικά αναμένοντας προφανώς και τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της βιομηχανίας, ο κλάδος δεν έχει στη χώρα εναλλακτική, ευρισκόμενος σε “μέγγενη” που απειλεί την ανταγωνιστικότητά της. Κι αυτό tην ώρα που όλες οι κυβερνήσεις επιδοτούν τις βιομηχανίες τους, αναφέρεται σχετικά. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι η επιδότηση που λαμβάνουν κομβικοί κλάδοι της βιομηχανίας, απαραίτητοι για την παραγωγική επιβίωση, όπως η χαλυβουργία είναι ίδια με την αντίστοιχη που λαμβάνει ένα σουπερμάρκετ.

Μάλιστα εκτοξεύονται αιχμες κaτά της κυβέρνησης για ολιγωρία στην ενεργοποίηση μηχανισμών και διαδικασιών, που προβλέπονται από την ΕΕ για την στήριξη της βιομηχανίας. “Φωτογραφίζεται” δε η ύπαρξη πολιτικής ή μικροπολιτικής σκοπιμότητας στην κίνηση για ενεργοποίηση για  του TCF (temporary crisis framework ) για να επιδότηση με επιπλέον 85 εκ των αρτοποιών, των αγροτών κτλ.  και αγρότες.

Στο μεταξύ μέχρι τις 25/1 θα δέχεται η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βεστάγκερ προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας από κάθε κυβέρνηση. κάθε κράτους μέλους. Μέτρα που πολλά μάλιστα εξ αυτών των μέτρων που μπορεί να προταθούν δεν χρειάζεται, καν, όπως σημειώνει η κ. Βεστάγκερ γνωστοποίηση ή έγκριση από την Κομισιόν.

Επισημαίνει, δε, η Μαγκρέτε Βεστάγκερ, σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών, την σημασία της στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προαναγγέλλοντας τη διαβούλευση που πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων για την αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης.

Μάλιστα στην επιστολή “φωτογραφίζεται” μια νέα χαλάρωση του Κανονισμού Κρατικών Ενισχύσεων αλλά και η δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην εφαρμογή του REPower EU.

Το νέο πλαίσιο πολιτικής,  που θα έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός «Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση και την Μετάβαση» σύμφωνα με την επιστολή θα κληθεί στήσει αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια και στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης τους σε τρίτες χώρες, που παρέχουν ευνοϊκότερα κίνητρα.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή της προς τις χώρες- μέλη της ΕΕ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού αφού αναφέρει ότι η Επιτροπή έχει μοχλεύσει πόρους ύψους 672δισεκ, εθνικής χρηματοδότησης, μέσω του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την περίοδο της Κρίσης σημειώνοντας ότι πάνω από 2/3 του ποσού αυτού αφορά δύο χώρες-μέλη,  τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και αναφέρει ότι “η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος, την ανάγκη επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς και την Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού των ΗΠΑ (US Inflation Reduction Act), η οποία μπορεί να παρασύρει κάποιες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ”.

“Χρειαζόμαστε μία ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση, που ενισχύει και χτίζει πάνω στην ενιαία μας αγορά” αναφέρει η επιστολή και προσθέτει:

“Έχουμε τρεις προτεραιότητες. Πρέπει να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εξαλείψουμε τα υπάρχοντα εμπόδια εντός της ενιαίας αγοράς. Και χρειαζόμαστε χώρες- μέλη ικανές να δίνουν γρήγορα και στοχευμένα στήριξη στις επιχειρήσεις τους σε τομείς-κλειδιά. Αυτή είναι η δική μας γέφυρα για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση μέχρι η ΕΕ να πετύχει την απανθρακοποίηση”.

Η κ. Βεστάγκερ προσθέτει ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση με τις χώρες- μέλη επί μίας πρότασης για την τροποποίηση του ισχύοντος «Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης».

Έτσι στόχος της επιστολής είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσημη διαβούλευση. Μάλιστα παραπέμπει στο παράρτημα που συνοδεύει την επιστολή με όσα έχουν ήδη γίνει για την αναθεώρηση του κανονισμού των Κρατικών Ενισχύσεων, τα εργαλεία που έχουν οι χώρες- μέλη στη διάθεσή τους και την ανακοίνωση της άμεσης αναθεώρησης του κανονισμού GBER - General Block Exemption Regulation (Γενικός Κανονισμός Εξαιρέσεων ), προκειμένου να διευκολυνθούν επενδύσεις σε τομείς -κλειδιά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης στο παράρτημα παρουσιάζονται οι αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή στο υφιστάμενο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης, προκειμένου τα κράτη- μέλη και η βιομηχανία "να έχουν ότι χρειάζονται για να οδηγήσουν την πράσινη μετάβαση, χωρίς να διακινδυνεύσουν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού".

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζητεί από τις χώρες μέλη να απαντήσουν ως τις 25 Ιανουαρίου στα εξής ερωτήματα:

Πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που σας έχουν επικοινωνήσει, θεωρείτε ότι υπάρχει και άλλη διαδικασία απλοποίοησης που θα επέτρεπε στη κρατική στήριξη να φθάσει στους σωστούς δικαιούχους το ταχύτερο δυνατόν;

Δεδομένης της πολύ πρόσφατης αναθεώρησης των σχετικών κανονισμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις για το επικείμενο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης, υπάρχει κάτι που θεωρείτε ότι λείπει και θα πρέπει να συμπληρώσει τον κανονισμό και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση;

Πως μπορεί να εξισορροπηθεί η ανάγκη χορήγησης πρόσθετης ευελιξίας για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς για την πράσινη μετάβαση, για την οποία η κρατική στήριξη σε τρίτη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετεγκατάσταση. Ακόμα πώς θα μπορούσαν να εξισορροπηθούν τα αρνητικά αποτελέσματα της κρατικής ενίσχυσης για τη μαζική παραγωγή, μεταξύ των οποίων ο κίνδυνος πολυδιάσπασης της εσωτερικής αγοράς, όπως πχ ένας βλαβερός ανταγωνισμός επιδοτήσεων με τρίτες χώρες αλλά και εντός ΕΕ, καθώς και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη συνοχή της ΕΕ;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας