Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Αποζημίωση 22 εκατ. ευρώ στην Helleniq Energy για τον αγωγό ΟΚΤΑ Βόρειας Μακεδονίας Θεσσαλονίκης

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Το διαιτητικό δικαστήριο στο Παρίσι εξέδωσε ετυμηγορία κατά της Βόρειας Μακεδονίας στη διαμάχη με τα πρώην ΕΛΠΕ (Helleniq Energy)  και η χώρα θα πρέπει πλέον να καταβάλει αποζημίωση ύψους 21.478.800 ευρώ, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η  Ηelleniq Energy μήνυσε τη Βόρεια Μακεδονία, λόγω μη συμμόρφωσης της με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αγοράς και πώλησης του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ, που συνήφθη το 1999.

Η ετυμηγορία παραδόθηκε στην κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες και  ήδη γίνονται αναλύσεις. Σύμφωνα με τον συνεργάτη της κυβέρνησης στα θέματα ενέργειας,, Βίκτορ Αντόνοφ, το ποσό της αποζημίωσης που ζήτησε η ελληνική εταιρεία έχει μειωθεί στο μισό, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην ετυμηγορία.

Η συνολική αποζημίωση, μαζί με τους τόκους για την περίοδο 2008-2011, ανέρχεται σε 42.646.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ετυμηγορία, η αξίωση αποζημίωσης που αποφασίστηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι είναι 50% χαμηλότερη από το αρχικό αίτημα, δηλαδή η αξίωση αποζημίωσης που αποφασίστηκε από το Δικαστήριο ανέρχεται σε 21.478.800 ευρώ.

Η νομική ομάδα (η γαλλική "Dehert"), την οποία έχει προσλάβει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξετάζει και αναλύει την ετυμηγορία. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, μαζί με το Συντονιστικό Όργανο που είναι αρμόδιο για τη διαιτητική διαδικασία, θα προτείνουν στην κυβέρνηση τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τη δημοσίευση της ετυμηγορίας.

«Το ποσό αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω προσαρμογών ή διαπραγματεύσεων, όπως έγινε το 2008, όταν επιτεύχθηκε συμφωνία διευθέτησης. Το ποσό μειώθηκε κατά περίπου 40 τοις εκατό με την απόφαση στο Παρίσι", σημείωσε ο Αντόνοφ.

Η Βόρεια Μακεδονία μηνύθηκε για μη συμμόρφωση με τη συμφωνία για την πώληση της OKTA, με την οποία η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ljubco Georgievski το 1998 δεσμεύτηκε να αγοράζει 500.000 τόνους πετρελαίου ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας