Μενού Ροή
Βουλγαρία: Διαδικτυακός οδηγός παρέχει συμβουλές για βιώσιμη διαβίωση την εποχή της ενεργειακής κρίσης

Το βουλγαρικό Ευρωπαϊκό Κίνημα Νεολαίας ανέπτυξε ένα διαδικτυακό εγχειρίδιο, το οποίο περιέχει 18 συμβουλές για περιβαλλοντική βιωσιμότητα που πρέπει να εφαρμόζουν οι νέοι στην καθημερινή τους ζωή.

Η διατήρηση των πολύτιμων πόρων της Γης, όπως το νερό, τα δέντρα και τα ορυκτά καύσιμα βρίσκεται στο επίκεντρο της βιωσιμότητας, αναφέρει το κίνημα νεολαίας. Η άρνηση χρήσης πλαστικών προϊόντων, η χρήση λαμπτήρων LED, η παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και άλλα είναι μεταξύ των συμβουλών του διαδικτυακού οδηγού.

Ο στόχος αυτού του οδηγού είναι να ενημερώσει τους νέους στη Βουλγαρία για βιώσιμους τρόπους ζωής, να ενισχύσει τη στάση τους σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος, είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ο Ντιμιτάρ Ουζούνοφ, πρόεδρος του κινήματος, ο οποίος είναι τεταρτοετής φοιτητής σε ευρωπαϊκές σπουδές. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά διαδίδοντας καλές πρακτικές.

Κάθε συμβουλή περιλαμβάνει μια σύντομη εξήγηση. Η αγορά μόνο των απαραίτητων τροφίμων είναι σημαντική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, συμβουλεύει ο οδηγός. Το να αφήνει κανείς τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής αποτελεί περιττή κατανάλωση ποσότητας ενέργειας, υπογραμμίζει μια άλλη συμβουλή. Επίσης, περιλαμβάνεται και η σημασία της χωριστής συλλογής απορριμμάτων. «Φύτεψε ένα δέντρο» είναι η τελευταία συμβουλή που δίνει το βουλγαρικό Ευρωπαϊκό Κίνημα Νεολαίας.

Μικρές συνήθειες καθορίζουν ολόκληρο το περιβάλλον γύρω μας, λέει ο Ουζούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος ζωής φιλικός προς το περιβάλλον μπορεί να είναι δύσκολος στην αρχή, αλλά είναι πιο υγιεινός και ακόμη φθηνότερος.

«Ζώντας σύμφωνα με τις τέσσερις κλασικές αρχές της περιβαλλοντικής συνείδησης ή των 4Rs (Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Επισκευή, Ανακύκλωση), μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον».

Το εγχειρίδιο έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεολαία για το Περιβάλλον» του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσω της Περιφερειακής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Υδάτων για την πρωτεύουσα Σόφια. Ο οδηγός περιλαμβάνει επίσης σύντομα βίντεο για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας