Μενού Ροή
Βουλή- Ερώτηση 43 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: "Αδιαφάνεια στη διαχείριση του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης"

«Αδιαφάνεια στη διαχείριση του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης», καταγγέλλουν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνουν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για τις εισροές και τις εκροές του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Όπως σημειώνουν, η ερώτηση και ΑΚΕ υποβάλλεται μετά την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει τα στοιχεία για το ΤΕΜ που είχαν ζητήσει με σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στις 31 Οκτωβρίου 2022 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι πόροι των επιδοτήσεων που προκύπτουν από τις χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές, τις επιδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και τα έσοδα της χώρας από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη παραπλανητικά ως κρατική χρηματοδότηση ενώ δεν είναι!», αναφέρουν οι βουλευτές και τονίζουν ότι πρόκειται για χρήματα των πολιτών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα στοιχεία της διαχείρισης του Ταμείου. Όπως τονίζουν, οι καταναλωτές και το ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ποσά έχουν καταβληθεί ως επιδότηση μέσω του ΤΕΜ αφού, τα ποσά των επιδοτήσεων προέρχονται από χρήματα που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τη φορολογία αλλά και από άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών που εισπράττονται για άλλους λόγους και σκοπούς (ΕΛΑΠΕ-ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, κλπ).

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούν τα συνολικά ποσά των επιδοτήσεων ρεύματος ανά μήνα και ξεχωριστά για κάθε κατηγορία κατανάλωσης και τάσης (οικιακά, μη οικιακά, μικρομεσαίοι επαγγελματίες έως 35kVA και αρτοποιεία, παροχές μέσης τάσης), την απόδοσή τους ανά προμηθευτή που έχουν εκταμιευθεί από το ΤΕΜ (διακριτά ως προκαταβολή και ως τελική εκκαθάριση). Ζητούν τέλος, να κατατεθούν τα στοιχεία για όλες τις εισροές του ΤΕΜ από όλες τις πηγές, καθώς και ρωτούν πώς θα διασφαλίσει το ΥΠΕΝ τη διαφάνεια και την τακτική δημοσιοποίηση των εισροών και των εκροών του ΤΕΜ όπως οφείλει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας