Μενού Ροή
«Βρέχει» άδειες για αποθήκευση ενέργειας– 2.500 MW σε 4 μέρες

της Αθανασίας Ακριβού

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για έργα που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με αποφάσεις της ΡΑΕ  τις τελευταίες 4 ημέρες που έχουν αναρτηθεί στη «διαύγεια» έχουν δοθεί 46 άδειες που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας . Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας  αποτελούν και το κλειδί  για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς διασφαλίζουν την απορρόφηση της «πράσινης» ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και την κάλυψη της ζήτησης σε περιόδους χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ.

 

Η κατανομή

Επτά άδειες των 48 MW συνολικής ισχύος 336 MW, και διάρκειας 25 έτη έκαστη,  εξασφάλισε η εταιρεία  «AENAΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ». Οι άδειες αφορούν έργα σε περιοχές της Χαλκιδικής αλλά και του Δομοκού.

Τις περισσότερες άδειες σε αριθμό απέκτησαν οι εταιρείες SPV STORAGE και SPV STORAGE II και SPV CRETE STORAGE . Oι εταιρείες μετρούν μαζί 22 άδειες συνολικής ισχύος  860 και  διάρκειας 25 ετών. Τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών  προβλέπουν δημιουργία μονάδων  αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές της Ξάνθης,της Λάρισας,της Κρήτης αλλά και της Βόνιτσας

Μια άδεια εξασφάλισε και η Volterra AE για δημιουργία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 49,95MW στην περιοχή της Θήβας.

Έξι άδειες και για τη ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η εταιρεία δρομολογεί ανάλογα έργα συνολικής ισχύος  635,8 MW επίσης στην περιοχή της Θήβας .

Δύο επιπλέον άδειες (50-50) με διάρκεια 25 ετών βεβαιώθηκαν στην ΑΛΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ. Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία δύο μονάδων αποθήκευσης  στην περιοχή του δήμου Κρωπίας.

Άδεια για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 234 MW βεβαιώθηκε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  A.Β.Ε.Τ.E. Το πλάνο της εταιρείας αναφέρει κατασκευή μονάδας στη θέση «Πύργος» ,του Δήμου Αμφιλοχίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Ο χάρτης των αδειών συμπληρώνεται από τις εταιρείες ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΜΗΛΟΥ ΕΠΕ, την Energy Balance ΙΚΕ, την ΒLUE SKY 300 ENEΡΓΕΙΑΚΗ, την SL ENΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ, την COMPACT OIL και την Δημήτριος Ψυχογιός ΟΕ  με μια άδεια έκαστος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας