Μενού Ροή
Ξανά αναβολή στην αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Αλβανία

Η αλβανική κυβέρνηση ανέβαλε και πάλι την εισαγωγή υψηλότερων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για όσους χρησιμοποιούν περισσότερα από 800kw το μήνα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου.

Οι τιμές της αλβανικής ενέργειας επιδοτούνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, αλλά λόγω της αύξησης του κόστους, η κυβέρνηση πρότεινε ότι όσοι χρησιμοποιούν 800Kwh το μήνα ή λιγότερο θα δουν τους λογαριασμούς τους να παραμένουν οι ίδιοι με χαμηλή, επιδοτούμενη τιμή, αλλά για κάθε watt πάνω από το όριο, η τιμή θα τετραπλασιάζεται στο σημερινό κόστος στις αγορές.

Η υπουργός επικαλέστηκε τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην αναβολή της απόφασης. Ο πρώτος ήταν, σύμφωνα με την ίδια, η μείωση της κατανάλωσης από τους πολίτες, ο δεύτερος ήταν οι προβλέψεις για βροχές τις επόμενες ημέρες και ο τρίτος η μείωση της τιμής της ενέργειας στις διεθνείς αγορές.

«Στα τέλη Οκτωβρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας είναι κατά 7% μικρότερη. Ξεκινήσαμε από τη διοίκηση δίνοντας το δικό μας παράδειγμα, θέτοντας ως στόχο 15% λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Τα στοιχεία για την εξοικονόμηση ενέργειας τον Οκτώβριο είναι σημαντικά και μας επιτρέπουν να μην εφαρμόσουμε τη ζώνη των 800 κιλοβάτ ούτε για το μήνα Νοέμβριο», δήλωσε η Μπαλούκου.

Εν τω μεταξύ, η τιμή ενός μεγαβάτ στις διεθνείς αγορές μειώθηκε από 450 ευρώ σε 250 ευρώ. Σε αυτή τη δήλωση, η υπουργός Μπαλούκου είπε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα για εξοικονόμηση και στο πρόγραμμα για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για θέρμανση νερού.

Η Αλβανία παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια μέσω υδροηλεκτρικών σταθμών και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εισάγει το έλλειμμα σε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα από γειτονικές χώρες.

Πριν από το καλοκαίρι, ο δημόσιος φωτισμός, όπως τα φώτα των δρόμων, σβήνονταν από τις 10 μ.μ. και μετά για να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες για την ενέργεια. Το υπουργείο συμβούλευσε επίσης τους πολίτες για το πώς να μειώσουν την κατανάλωση, πλένοντας με χαμηλότερες ρυθμίσεις θερμότητας και σβήνοντας τα φώτα.

Επιπλέον, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ξεδιπλωθεί το οποίο θα δει περίπου 2.000 οικογένειες να επωφελούνται από επιδοτούμενες τιμές όταν εγκαθιστούν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Επιπλέον, έχουν κατατεθεί προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο που θα μπορούσαν να δουν την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από αυτούς, να πωλείται πίσω στην κρατική εταιρεία ενέργειας.

Επίσης, την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών Ντελίνα Ιμπραχίματζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

«Ο κύριος στόχος του προϋπολογισμού του 2023 είναι ότι θα εγγυηθούμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα αυξήσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας το βάρος της διατήρησης αυτής της τιμής εντός του κρατικού προϋπολογισμού», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας