Μενού Ροή
Ξενοδοχειακή μονάδα στη Κατερίνη μετατρέπεται σε «πράσινη» και γίνεται ενεργειακά αυτόνομη με τη συνδρομή του ΕΚΕΤΑ

Μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Παραλία Κατερίνης μετατρέπεται σε "πράσινη", αλλάζοντας ριζικά, με στόχο να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει κατά 83% και να γίνει ενεργειακά αυτόνομη με τη χρήση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, προχωρώντας σε δράσεις που θα περιορίσουν στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Με την επιστημονική συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει δημιουργηθεί ένα «πρότυπο ξενοδοχείο» σε αυτόν τον τομέα και ένας πλήρης οδηγός για τους ξενοδόχους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας στο χώρο του τουρισμού.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Μητσοκάπας, Αρχιτέκτων – Διευθυντής Ποιότητας του Ομίλου Mediterranean Hotels στην Ημερίδα «Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας στον Κλάδο της Φιλοξενίας που διοργανώθηκε σχετικά, η ανακύκλωση των σκουπιδιών και η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων μπορούν να μειώσουν δραματικά τον όγκο απορριμμάτων με τελικό προορισμό τους ΧΥΤΑ, ανακουφίζοντας και τους ίδιους τους δήμους.

Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ανάγκη να συμβαδίσει ο τουρισμός με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας είναι πλέον βαρύνουσας σημασίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και επεσήμανε ότι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που συνδυάζεται με τη μείωση λειτουργικού κόστους αφορούν άμεσα τον έλληνα ξενοδόχο, ο οποίος αναζητά λύσεις αλλά χρειάζεται και την υποστήριξη της Πολιτείας που πρέπει να διαθέτει ανάλογες υποδομές και να προχωρήσει στη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει την στροφή στις ΑΠΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ξενοδοχείο θα μεταδίδει το μήνυμα στους πελάτες του για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω διαφόρων εργαλείων αλλά και με τη χρήση της τεχνολογίας και εφαρμογών που θα ενημερώνουν και θα περιέχουν μηνύματα ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με την Παναγιώτα Λάμπρου, Μηχανολόγο Μηχανικό – Sustainability Manager του ομίλου Mediterranean Hotels.

Την ίδια ώρα, η τεχνολογία έρχεται και ως αρωγός στη διαχείριση κρίσεων που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ένας ξενοδόχος, καθώς ειδικά μετά την κρίση της πανδημίας, είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι προαπαιτούμενο.

Καταγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση και χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που υπάρχουν με την τεχνογνωσία και την επιστημονική συνδρομή του ΕΚΕΤΑ το ξενοδοχείο θα ακολουθήσει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, πιο συμφέρον και πιο αποδοτικό.

Βλέποντας πώς αυτό εφαρμόζεται και στην πράξη, με έναν πλήρη «οδηγό» στα χέρια τους, οι ενδιαφερόμενοι ξενοδόχοι θα μπορούν να υιοθετήσουν ορισμένες από τις βέλτιστες πρακτικές ή και το σύνολο αυτών, κάνοντας βήματα προς την «πράσινη» κατεύθυνση.

Το έργο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και του διεθνούς προγράμματος Green Key στον τομέα προτάσεων βέλτιστων πρακτικών, ενώ την πιστοποίηση των ενεργειών και πρακτικών που θα εφαρμοστούν έχει αναλάβει η TUV AUSTRIA HELLAS.

Καμία ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς σεβασμό στη γη που δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, στον τόπο μας, στις ρίζες μας. Το έργο που εκπονούμε ανταποκρίνεται στο όραμά μας να δημιουργήσουμε ένα προϊόν με ποιότητα και αντοχή στο χρόνο, σεβόμενοι το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία αλλά και στη στόχευση να γίνουμε το «μέσο» για να βρουν παρόμοιες λύσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να μειώσουν τόσο το λειτουργικό τους κόστος, όσο και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα» είπε η Ευαγγελία Ξυπτερά, CEO & Co-founder της εταιρίας "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ" εξηγώντας τους λόγους που ο όμιλος επενδύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο έργο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – Π.Ρ.ΑΞ.ΕΙΣ.», «GREEN INNOVATIVE VALUE SERVICES – GIVS έχει ενταχθεί στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και τελεί υπό την συνεργασία της εταιρίας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), με την υποστήριξη του Green Key και της TUV Austria Hellas.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας