Μενού Ροή
Απογείωση με 33 δισ. επενδύσεων σε μονάδες υδρογόνου στη Γερμανία – 62 έργα με επιδότηση 8 δισ.

Σε πρόγραμμα μαμούθ επιδότησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή 62 έργων μεγάλης κλίμακας υδρογόνου, προχωράει η Γερμανική κυβέρνηση, στην προσπάθεια που καταβάλει για να απεμπλακεί η χώρα ενεργειακά από τον λιγνίτη.

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών ήδη έγινε η επιλογή 62 από 230 έργα μεγάλης κλίμακας που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα κινητοποιήσει πάνω από 33 δις. ευρώ πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.

«Θέλουμε να γίνουμε το νούμερο ένα στον κόσμο στις τεχνολογίες υδρογόνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, επισημαίνοντας ότι οι βιομηχανίες χάλυβα και χημικών αποτελούν βασικούς τομείς όπου η χρήση καυσίμου υδρογόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί προς την κατασκευή ηλεκτρολυτών και αγωγών υδρογόνου. Οι σημαντικότεροι κατασκευαστές χάλυβα της Γερμανίας θα λάβουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το υδρογόνο.

«Οι εταιρείες που ανταγωνίζονται διεθνώς εξαρτώνται από την πολιτική υποστήριξη για επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσε ο Hans Jürgen Kerkhoff, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Χάλυβα (WV Stahl).

Η παραγωγή χάλυβα έχει ελκυστικές προοπτικές για μείωση των εκπομπών, πρόσθεσε ο Kerkhoff, δεδομένου ότι ένας τόνος υδρογόνου ουδέτερου άνθρακα θα μπορούσε να αποτρέψει 26 τόνους εκπομπών άνθρακα στην παραγωγή χάλυβα.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την παραγωγή χάλυβα ουδέτερου κλίματος και ένα ισχυρό μήνυμα από τη γερμανική κυβέρνηση", δήλωσε ο Nils Pfennig των κατασκευαστών χάλυβα Thyssenkrupp, το οποίο πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση για ένα έργο υδρογόνου στο Ντούισμπουργκ.

Ανησυχία για την πυρηνική ενέργεια

Τα έργα για την απελευθέρωση χάλυβα κοντά στα γαλλικά σύνορα έχουν προκαλέσει ανησυχία στη γερμανική περιβαλλοντική ΜΚΟ Friends of the Earth Γερμανία (BUND) ότι τα διασυνοριακά δίκτυα υδρογόνου κινδυνεύουν να επιδοτήσουν υδρογόνο που παράγεται με πυρηνική ενέργεια, το οποίο η ίδια η Γερμανία καταργεί.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να διευκρινίσει αμέσως από ποιες πηγές ενέργειας θα προμηθεύεται η βιομηχανία χάλυβα στο Σάαρλαντ. Εάν αυτό συνεπάγεται επίσης τη χρήση πυρηνικού υδρογόνου που παράγεται με γαλλική πυρηνική ενέργεια, η χρηματοδότηση για τα έργα του Σάαρλαντ πρέπει να σταματήσει », δήλωσε ο Olaf Bandt του BUND.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας