Μενού Ροή
Επενδύσεις 15 τρισ. δολαρίων έως το 2050 σε πράσινο υδρογόνο για την ενεργειακή μετάβαση

Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τώρα έως το 2050, θα χρειαστούν οι βιομηχανίες παγκοσμίως προκειμένου να αντικατασταθούν οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη με άλλες που χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο. Την εκτίμηση έκανε σε εκθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ενεργειακής Μετάβασης (ETC), ένας συνασπισμός από 40 παραγωγούς ενέργειας, βιομηχανικούς ομίλους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανάμεσά τους ο βιομηχανικός όμιλος χαλυβουργείων ArcelorMittal, οι πετρελαϊκές ΒΡ και Shell, αλλά και η ενεργειακή εταιρεία ανανεώσιμων πηγών Orsted, που αυτοχαρακτηρίζεται ως η πλέον βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο, καθώς και οι τράπεζες HSBC και Bank of America.

Το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, που κατασκευάζεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία ηλεκτρολυτών για τη μετατροπή του νερού, υποστηρίζεται από πολλές κυβερνήσεις και ενεργειακά εργοστάσια, αλλά προς το παρόν είναι πολύ ακριβό για ευρεία χρήση.

Οι υποστηρικτές λένε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές και η μεγαλύτερη ζήτηση από τις μεταφορές, τα δίκτυα φυσικού αερίου και τη βιομηχανία θα μειώσουν το κόστος.

Το ETC επισήμανε ότι για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος συμφωνημένος στόχος των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα, η καθαρή ισχύς πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της απαλλαγής από άνθρακα σε κάθε τομέα και το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις βιομηχανίες αποκαρβονισμού όπως ο χάλυβας και οι μεταφορές.

Ετησίως 800 δις.

Η χρήση υδρογόνου προβλέπεται να αυξηθεί σε 500-800 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως τα μέσα του αιώνα, αντιπροσωπεύοντας το 15-20% της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας, από 115 εκατομμύρια τόνους σήμερα.

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα χρειαστεί παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μηδενικού άνθρακα για να αυξηθεί κατά 30.000 terawatt ώρες (TWh) έως το 2050, επιπλέον των 90.000 TWh που απαιτούνται γενικά. Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κορυφώνοντας στα τέλη της δεκαετίας του 2030 περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όχι μόνο για την παραγωγή υδρογόνου, αλλά και για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για τη στήριξη της μαζικής αύξησης της χρήσης υδρογόνου.

Περίπου το 85% των απαιτούμενων επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το 15% σε ηλεκτρολύτες, εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου και υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης.

Η αποθήκευση

Θα χρειαστεί επίσης, μεγάλης κλίμακας γεωλογική αποθήκευση για το παραγόμενο υδρογόνο, δεδομένης της περιορισμένης χωρητικότητας και του μεγάλου κόστους των δοχείων συμπιεσμένου υδρογόνου.

Τα σπήλαια αλατιού θα προσφέρουν το χαμηλότερο κόστος, αλλά εάν πρέπει να αποθηκευτεί το 5% της συνολικής ετήσιας χρήσης υδρογόνου το 2050, χρειάζεται περίπου 4.000 σπήλαια αλατιού τυπικού μεγέθους, σε σύγκριση με περίπου 100 που χρησιμοποιούνται σήμερα για φυσικό αέριο, ανέφερε η έκθεση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας