Μενού Ροή
Επένδυση μαμούθ 2 δισ. ευρώ στο πράσινο υδρογόνο

Η χημική εταιρεία INEOS ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη, με εργοστάσια που έχουν προγραμματιστεί να δημιουργηθούν στη Νορβηγία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, ενώ αναμένονται ανάλογες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανακοίνωση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επένδυση της Ευρώπης σε πράσινο υδρογόνο.

Το υδρογόνο θεωρείται ως ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της μετάβασης σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον, δεδομένης της ικανότητάς του να λειτουργεί τόσο ως καθαρός φορέας ενέργειας όσο και ως καύσιμο, καθώς και ως ουδέτερο ως CO2 πρώτη ύλη για την παραγωγή πράσινων χημικών.

Παρά το γεγονός ότι είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, ωστόσο, δεν υπάρχουν καθαρές αποθέσεις υδρογόνου στη γη και πρέπει να εξαχθούν από άλλα υλικά. Η διαδικασία εξαγωγής δημιουργεί συχνά ρύπους και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η διαδικασία

Το πράσινο υδρογόνο, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί μια διαδικασία ηλεκτρόλυσης για την εξαγωγή υδρογόνου από το νερό, χρησιμοποιώντας μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας όπως ο άνεμος ή η ηλιακή, με το οξυγόνο να απελευθερώνεται ως υποπροϊόν.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την έναρξη πέρυσι από την INEOS μιας σειράς δεσμεύσεων για τη βιωσιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν δεσμεύσεις για επενδύσεις στην τεχνολογία υδρογόνου ως βασικό μέρος των μελλοντικών δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία στην ενασχόληση με την αποθήκευση και το χειρισμό υδρογόνου και η επιχείρηση INEOS INOVYN είναι ήδη ο μεγαλύτερος υφιστάμενος φορέας ηλεκτρόλυσης στην Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Geir Tuft INOVYN επισήμανε:

«Το INEOS είναι μοναδικά τοποθετημένο για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των νέων ευκαιριών, που οφείλεται στην αναδυόμενη ζήτηση για προσιτές πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δυνατότητές μας στη λειτουργία ηλεκτρόλυσης μεγάλης κλίμακας».

Ο ηλεκτρολύτης

Οι επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία περιλαμβάνουν έναν ηλεκτρολύτη 20MW για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού, που τροφοδοτείται από ηλεκτρικό ρεύμα μηδενικού άνθρακα στη Νορβηγία, έναν ηλεκτρολύτη μεγαλύτερης κλίμακας 100MW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην τοποθεσία του στην Κολωνία στη Γερμανία και άλλα έργα υπό ανάπτυξη Βέλγιο, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις για να διασφαλίσει ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή για να διευκολύνει τον κύριο ρόλο του υδρογόνου στη νέα Πράσινη Οικονομία.

Ο Jim Ratcliffe, Πρόεδρος του INEOS τόνισε:

«Το πράσινο υδρογόνο αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες ευκαιρίες μας να δημιουργήσουμε έναν πιο βιώσιμο και χαμηλό άνθρακα κόσμο. Η Ευρώπη φωνάζει για περισσότερες επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο και η σημερινή ανακοίνωση της INEOS δείχνει την αποφασιστικότητά μας να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σημαντικό νέο καύσιμο ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας