Μενού Ροή
Κύπρος: Στα σκαριά η πρώτη μονάδα υδρογόνου για οχήματα

Η εταιρεία Future Fuels προτίθεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση της πρώτης πιλοτικής μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή υδρογόνου για εφοδιασμό οχημάτων στην Κύπρο. Η προτεινόμενη ανάπτυξη χωροθετείται στην Ενορία Άγιος Φανούριος, σε μικτή ζώνη βιομηχανίας και οικονομικών δραστηριοτήτων στον Δήμο Αραδίππου.

Η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για τον πιλοτικό σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης καυσίμου υδρογόνου που περιλαμβάνει σταθμό ανεφοδιασμού οχημάτων, θα εξεταστεί στην Επιτροπή Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Future Fuels σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή 150 τόνων υδρογόνου ετησίως (ισοδυναμεί με 500.000 λίτρα καυσίμου ντίζελ ετησίως), την αποθήκευση και τη συμπίεση «πράσινου» υδρογόνου που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τις μεταφορές, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία πρατηρίου καυσίμων.

Το έργο έχει λάβει έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου κύριος στόχος είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέσω της υποστήριξης καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σημειώνεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της MCK Future Fuels Ltd και της Evergy Ltd που είναι ιδιώτης αδειούχος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για την προθυμία της Evergy, όπως τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία αποκλειστικής σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν το έργο ωριμάσει. Επομένως, όταν το έργο υλοποιηθεί και πριν από την έναρξη της λειτουργίας του, θα υπογραφεί σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αποκλειστική τροφοδότηση του πιλοτικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το έργο είναι ιδιοκτησίας του Μάκη Κετώνη που έχει ιδρύσει και τον σχετικό Σύνδεσμο Υδρογόνου Κύπρου, ο οποίος λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της ΟΕΒ. Στόχος του κ. Κετώνη είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η διάθεσή του στις μεταφορές και στη βιομηχανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας