Μενού Ροή
Saudi Aramco: Το δύσκολο δίλημμα μεταξύ LNG και μπλε υδρογόνου

Η Saudi Aramco σταθμίζει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντί για μπλε υδρογόνο, καθώς οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές του δεύτερου «πράσινου» καυσίμου αποδεικνύονται δύσκολες.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή φυσικού αερίου. Προτεραιότητα είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει απομείνει για να μετατραπεί σε μπλε υδρογόνο, ένα καύσιμο που θεωρείται σημαντικό για την ενεργειακή μετάβαση, επειδή ο άνθρακας που εκπέμπεται όταν παράγεται προορίζεται να δεσμευτεί.

Ωστόσο, η υπάρχουσα τεχνολογία σημαίνει ότι θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 250 δολάρια σε αντίστοιχη ποσότητα με το βαρέλι πετρελαίου, δήλωσε χθες Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco.

«Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς οποιαδήποτε συμφωνία εξαγωγών στην Ευρώπη για το μπλε υδρογόνο, Ακόμη και οι πελάτες στην Ιαπωνία και την Κορέα περιμένουν κυβερνητικά κίνητρα. Μέχρι να λάβουν αυτά τα κίνητρα, θα είναι δαπανηρό για αυτούς να επιδιώξουν το μπλε υδρογόνο», τόνισε ο Αμίν Νάσερ σε συνομιλία με αναλυτές.

Και όπως ξεκαθάρισε, η εταιρεία δεν θα λάβει τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή εγκαταστάσεων εξαγωγής υδρογόνου χωρίς να υπογράψει πρώτα συμφωνίες προμήθειας.

«Αυτό είναι ένα πολύ ακριβό πρόγραμμα. Απαιτεί υψηλά κεφάλαιο και χρειάζεσαι πελάτες. Επομένως, δεν θα εγκρίνουμε ένα έργο χωρίς να εξασφαλίσουμε τέτοιες συμφωνίες» είπε ο Νάσερ.

Το βασίλειο έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά τα έχει εκμεταλλευτεί ελάχιστα τα εκμεταλλεύτηκε στο παρελθόν. Η ζήτηση για φυσικό αέριο, ωστόσο, έχει εκτιναχθεί πρόσφατα, ειδικά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη ως αντίποινα κατά των κυρώσεων.

Μεγάλο μέρος του πρόσθετου φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας θα προέρχεται από την Jafurah, ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα κοιτάσματα στον κόσμο. Όπου στόχος είναι να επενδυθούν να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή του

Η Sinopec και η TotalEnergies SE είναι μεταξύ των εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε αυτά τα έργα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νάσερ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο, αφότου η Aramco ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 31,9 δισ. δολαρίων για το πρώτο φετινό τρίμηνο, καθώς και ένα σχέδιο για την αύξηση του ετήσιου μερίσματος ύψους 76 δισ. δολαρίων.

Πάντως, ακόμη και αν η Aramco δεν εξάγει LNG από τη Σαουδική Αραβία, είναι πρόθυμη να επενδύσει σε ξένα τερματικά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

«Ξεκινήσαμε συζητήσεις με τους εταίρους μας παγκοσμίως για ευκαιρίες στο LNG» επισήμανε ο Νάσερ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας