Μενού Ροή
«Στρατηγική εταιρική σχέση» ΕΕ με το Καζακστάν για υδρογόνο και πρώτες ύλες

Καθώς ξεκίνησαν οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην εξασφάλιση εταιρικών σχέσεων με αναπτυσσόμενες χώρες για το υδρογόνο και τις καθαρές τεχνολογίες, ξεκινώντας από το Καζακστάν.

Στο σχέδιό της REPowerEU που παρουσιάστηκε τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο την παραγωγή δέκα εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη και την εισαγωγή της ίδιας ποσότητας μέχρι το 2030.

Και τώρα προχωράει στην εξασφάλιση αυτών των προμηθειών. Κατά τη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου), η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με τον πρωθυπουργό του Καζακστάν Αλικάν Σμαΐλοφ για τη σύναψη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εταιρική σχέση καθιερώνει «στενότερη οικονομική και βιομηχανική ολοκλήρωση» στους τομείς των πρώτων υλών, των μπαταριών και του ανανεώσιμου υδρογόνου μέσω του προσδιορισμού κοινών έργων, της ευθυγράμμισης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων καθώς και του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών εξόρυξης και διύλισης.

«Η ασφαλής και βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, διυλισμένων υλικών και ανανεώσιμου υδρογόνου είναι ένα βασικό στρώμα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας νέας, καθαρότερης βάσης για τις οικονομίες μας», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ουσιαστικά ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ήδη βαθιά μας σχέση», πρόσθεσε σε σχόλια κατά την τελετή υπογραφής.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει ήδη το 60% των άμεσων ξένων επενδύσεων στο Καζακστάν, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Αστάνα θα αποτελέσει κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, η ΕΕ και το Καζακστάν έχουν δεσμευτεί να καταρτίσουν «έναν οδικό χάρτη για το 2023-2024», με συγκεκριμένες κοινές δράσεις που θα συμφωνηθούν εντός έξι μηνών από την υπογραφή της εταιρικής σχέσης.

Ο πρωθυπουργός Σμαΐλοφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει στις ευρωπαϊκές εταιρείες ευνοϊκές συνθήκες και τις απαιτούμενες υποδομές για τη λήψη της απόφασης μετεγκατάστασης στο Καζακστάν» και προσκάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής να επισκεφθεί την Αστάνα το 2023 για να γιορτάσει τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Το Καζακστάν έχει ως στόχο να καταστεί κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας ανανεώσιμου υδρογόνου. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση σύναψε συμφωνία με τον ευρωπαϊκό όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Svevind για την κατασκευή μιας από τις πέντε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Astana Times.

Το έργο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Mangystau κοντά στην Κασπία Θάλασσα και σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 από ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Περαιτέρω συμφωνίες για το υδρογόνο διαμορφώνονται

Άλλες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη στη COP27 στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών της ΕΕ. Την Τρίτη (8 Νοεμβρίου), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ναμίμπια, Χάγκε Γκεϊνγκόμπ, για να υπογράψει μια παρόμοια εταιρική σχέση.

Και μια περαιτέρω συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο αναμένεται επίσης να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP27 για το κλίμα.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει «την πιστοποίηση ανανεώσιμου υδρογόνου, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εμπορίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρώπης», εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτή η εταιρική σχέση έρχεται μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Αιγύπτιου Προέδρου Ελ Σίσι, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τις προκλήσεις του κλίματος, της ενέργειας και του βιομηχανικού μετασχηματισμού ενόψει της COP27.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη «συμφωνία για την πράσινη ενέργεια» μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, η οποία υπεγράφη τον Οκτώβριο από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον επικεφαλής διπλωμάτη του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Και πάλι μια αμοιβαία επωφελής σχέση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τους εταίρους μας στον Νότο, οι οποίοι προφανώς διαθέτουν άφθονο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσον αφορά την ηλιακή και την αιολική ενέργεια», σχολίασε ο αξιωματούχος.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας