Μενού Ροή
Προειδοποίηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, το "πράσινο" υδρογόνο δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικό τελικά

Ανάλυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, σε συνεργασία PwC και το Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρικής Ενέργειας των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το "πράσινο" υδρογόνο ίσως και να μην είναι τόσο ανταγωνιστικό ως προς το κόστος παραγωγής του σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας.

Το υδρογόνο που χαρακτηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ως «ευέλικτο φορέα ενέργειας», έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ένα ηλεκτρικό ρεύμα να χωρίζει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε κάποιοι την αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και το πράσινο υδρογόνο είναι ακριβό για παραγωγή. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση του κόστους.

Στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε πρόσφατα την πρωτοβουλία Energy Earthshots και είπε ότι το πρώτο από αυτά θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους του «καθαρού» υδρογόνου στο ένα πέμπτο του σημερινού κόστουςπαραγωγής.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας επισήμανε ότι ορισμένες χώρες «αναπτύσσουν ενεργά διμερείς συνεργασίες για να βοηθήσουν στη δημιουργία παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού υδρογόνου και στην εξασφάλιση καθαρού εφοδιασμού υδρογόνου».

«Με τις κατάλληλες πολιτικές και τεχνολογίες που επιτρέπουν την αύξηση του υδρογόνου, ορισμένες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος με άλλες λύσεις το 2030», πρόσθεσε.

Τα χρώματα

Υπήρξε επίσης μια συζήτηση σχετικά με το όφελος από τη χρήση χρωμάτων - συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του μπλε, του γκρι και του ροζ, για τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων μεθόδων παραγωγής.

«Το χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί για να απλοποιήσει τη συζήτηση σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής υδρογόνου», αναφέρεται στην έκθεση, «αλλά έχει γίνει πιο περίπλοκο χωρίς καθολικά συμφωνημένα χρώματα».

Η συζήτηση για το χρώμα απαιτούσε σαφήνεια, "καθώς θα μπορούσε να διακινδυνεύσει πρόωρα να αποκλείσει κάποιες τεχνολογικές διαδρομές που θα μπορούσαν να είναι πιο οικονομικές και αποδοτικές", ανέφερε.

Συνεργασίες και έργα

Την ώρα που εντείνεται ο προβληματισμός συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα στον κλάδο. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία SSE Renewables και η εταιρεία ανεμογεννητριών Siemens Gamesa Renewable Energy υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης με επίκεντρο την εξερεύνηση ευκαιριών που σχετίζονται με την παραγωγή και παράδοση του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου.

Σε δήλωση τη Δευτέρα, η SSE Renewables είπε ότι η συνεργασία θα εμπλακεί με τη Siemens Gamesa με στόχο να «εντοπίσει εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου σε δύο επιλεγμένα χερσαία αιολικά πάρκα… από τα οποία οι συνεργάτες θα ξεκινήσουν την παραγωγή και παράδοση πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης».

Ένα από τα αιολικά πάρκα θα είναι στη Σκωτία, ενώ το άλλο θα βρίσκεται στην Ιρλανδία. Ο Jim Smith, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της SSE Renewables, δήλωσε ότι το υδρογόνο «γίνεται γρήγορα ένα σημαντικό και συναρπαστικό συστατικό της στρατηγικής για την απαλλαγή από την παραγωγή ενέργειας, τη βαριά βιομηχανία και τις μεταφορές, μεταξύ άλλων τομέων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας