Μενού Ροή
Το "πράσινο" υδρογόνο θα είναι φτηνότερο από τα ορυκτά καύσιμα - Πως εκτιμούν την κατάσταση SNAM και ENEL

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού υποδομής Snam παρουσίασε την Παρασκευή ένα όραμα για το μέλλον του υδρογόνου, λέγοντας ότι η «ομορφιά» του είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί εύκολα.

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC, ο Marco Alverà μίλησε για το πώς τα τρέχοντα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την παροχή του "πράσινου" υδρογόνου.

"Αυτή τη στιγμή, εάν ενεργοποιήσετε τη θερμάστρα σας στην Ιταλία, το αέριο ρέει από τη Ρωσία, έρχεται από τη Σιβηρία, σε αγωγούς", τόνισε.

«Στο άμεσο μέλλον ωστόσο θα παράγουμε υδρογόνο στη Βόρεια Αφρική, στη Βόρεια Θάλασσα, με ηλιακούς και αιολικούς πόρους», δήλωσε ο Alvera. «Και ότι το υδρογόνο θα μπορεί να ταξιδέψει μέσω των σημερινών αγωγών».

Ο Marco Alvera επισήμανε ότι η Snam είχε δοκιμάσει διαφορετικά ποσοστά ανάμειξης - συμπεριλαμβανομένου έως και 100% υδρογόνου - σε υπάρχοντες σωλήνες και έχει λειτουργήσει.

«Είναι λοιπόν μια ενεργειακή μετάβαση χρησιμοποιώντας την υποδομή που έχουμε», είπε. «Και τα πολύ καλά νέα είναι ότι αυτή η νέα ανανεώσιμη ενέργεια θα κοστίσει λιγότερο από την υπάρχουσα ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία είναι μια πραγματική ανακάλυψη».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Το υδρογόνο που χαρακτηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ως «ευέλικτο φορέα ενέργειας», έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ένα ηλεκτρικό ρεύμα να χωρίζει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε κάποιοι την αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και το πράσινο υδρογόνο είναι ακριβό για παραγωγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enel

Το υδρογόνο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη βιομηχανία, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, σε συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή. Ο Francesco Starace, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

"Το υδρογόνο πρέπει να εξελιχθεί σε ένα προιόν που θα πωλείται σε ανταγωνιστικές τιμές", δήλωσε ο Starace, προσθέτοντας ότι μια τέτοια αλλαγή θα διαρκέσει πιθανώς 10 χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας