Μενού Ροή
ΥΠΕΝ: Βαριά η ατζέντα των επόμενων εβδομάδων - Νομοσχέδια και πλαφόν τιμών στην παραγωγή ενέργειας σε πρώτο πλάνο

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών αλλά και ενεργειών στο φόντο των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας προβλέπεται να “τρέξουν” με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ.

Έτσι θα κατατεθεί στη Βουλή, εφόσον καταστεί δυνατό ίσως και εντός εβδομάδας, ο πρώτος κλιματικός νόμος της χώρας. Ένα νομικό κείμενο μέσω του οποίου αποκτούν για πρώτη φορά δεσμευτικό χαρακτήρα οι στόχοι του 2030 και 2040, όπως και αυτοί για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Επίσης μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται να μπει σε κοινοβουλευτική διαδικασία το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση για να επιταχύνει κομβικές επενδύσεις για την ενεργειακή αυτάρκεια και το “πρασίνισμα” της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα σήμερα πρόκειται να γίνει η πρώτη τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν, όπου θα παρουσιαστεί το ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ρεύματος, προβλέπει πλαφόν στον τρόπο τιμολόγησης στην εσωτερική αγορά. Όπως έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το όλο σχέδιο δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν αλλά απλά γνωστοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το κυβερνητικό πλάνο, κάθε μονάδα θα αμείβεται πλέον στη βάση του κόστους λειτουργίας της και δεν θα μπορεί να αποκομίζει υπερέσοδα, με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλ. με την προσφορά του ακριβότερου σταθμού που εντάχθηκε στο σύστημα. Με δεδομένο ότι οι ακριβότεροι σταθμοί είναι αυτή τη στιγμή οι σταθμοί φυσικού αερίου (λόγω της έκρηξης του κόστους του καυσίμου), αυτό σημαίνει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα αποσυνδεθούν από τις τιμές του αερίου.

Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρχει επιδότηση των παραγωγών εάν η τιμή του καυσίμου ξεπεράσει τα 90-110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα., όπως είναι η βασική παραδοχή για τον προσδιορισμό του μεταβλητού κόστους. Όπως, μάλιστα, τονίζεται, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την Κομισιόν, με μέτρα πανευρωπαϊκής κλίμακας ώστε να περιορισθεί η τιμή του καυσίμου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας