Μενού Ροή
Υπέρ East Med και ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ ο Τζ. Πάιατ - "Το φυσικό αέριο μέρος του ενεργειακού μίγματος για 10ετίες"

Την σαφή στήριξη των ΗΠΑ στην υλοποίηση του μεγάλου αγωγού East Med εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των ΗΠΑ με θέμα την Πρωτοβουλία 3+1 εξέφρασε την άποψη ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει εξαιρετικά σημαντικό για το ενεργειακό μίγμα στην Ευρώπη καθώς και σε μεγάλο μέρος του κόσμου για αρκετές ακόμα δεκαετίες. Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτήν τη φιλόδοξη ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη έως το 2025, που είναι πραγματικά ένα μοντέλο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η εκτεταμένη χρήση καθαρότερων πόρων φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του East Med, επισήμανε ότι εναπόκειται στις χώρες της περιοχής να αποφασίσουν. Ωστόσο πρόσθεσε, «το 3 + 1 είναι μια διαδικασία στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς το +1, επομένως ακολουθούμε την ηγεσία και την πρωτοβουλία των τριών χωρών».

Μάλιστα πρόσθεσε «υποστηρίζουμε πολύ τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται για την ενέργεια και επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στην προσθήκη ενός στοιχείου αειφορίας και αλλαγής του κλίματος σε αυτήν τη συζήτηση. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανώς δύο διαστάσεις. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι όλες χώρες που επηρεάζονται σημαντικά από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - ακραία καιρικά φαινόμενα. Θέλουμε πολύ να προσθέσουμε στη συνομιλία μας 3 + 1 και συμφωνήσαμε να το κάνουμε, μια ενεργειακή συνομιλία που εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην μεταξύ τους συνεργασία για την διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε: «Το Ισραήλ έχει πολλή ηλιακή αλλά όχι τόσο άνεμο. Η Ελλάδα έχει πολλά και τα δύο. Και πολλά από αυτά τα φαινόμενα είναι εποχιακά. Έτσι, η ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικών πόρων μεταξύ και μεταξύ των χωρών τους καθιστά επίσης καλύτερη θέση να εργάζονται σε ανανεώσιμες πηγές».

Στην συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, συμμετείχαν ο Μάριος Λυσιώτης πρέσβυς της Κύπρου στις ΗΠΑ, ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και ο Σιμόν Στάιν Ερευνητής, πρώην πρέσβυς του Ισραήλ στην Γερμανία.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας