Μενού Ροή
Αυστηρά κριτήρια ESG από την EBA για τις τράπεζες

Νέες προδιαγραφές καθορίζει η Ευρώπη, οι οποίες θα ισχύσουν όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα θα καταχωρίζουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους στόχους τους σχετικά με τη μείωση των ρύπων από τις δραστηριότητές τους.

Με τον τρόπο αυτό θα δίνουν καλύτερη εικόνα στους επενδυτές ως προς τις απειλές της κλιματικής αλλαγής για τον κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ θα πρέπει να δηλώνουν τη συμμόρφωσή τους δύο φορές τον χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα δέσμη υποχρεωτικών οδηγιών, πλαισίων και πινάκων, τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Και αυτό κατέστη αναγκαίο διότι μία εξέταση των εκθέσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, που υπέβαλαν τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, έδειξε ότι υπήρχαν ελλείψεις.

Στενός κορσές

Οι νέοι κανόνες, όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, θα δώσουν στις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου περιορισμένα περιθώρια να επιλέγουν τι θα αποκαλύπτουν ή να χρησιμοποιούν καθ’ υπερβολήν όρους για να περιγράψουν τα πεπραγμένα τους στις εν λόγω εκθέσεις.

«Εχει μεγάλη σημασία όλα τα συμβαλλόμενα μέρη συντόμως να έχουν πρόσβαση σε ακόμη περισσότερη πληροφόρηση, τέτοια, η οποία να μπορεί να είναι πλήρως συγκρίσιμη ως προς τους στόχους περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης και να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια», τόνισε η Μέρι Ρίμανεν, διευθύντρια ανάλυσης δεδομένων, εκθέσεων και διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στο πλαίσιο συνέντευξής της.

Οι προδιαγραφές της ΕΑΤ εντάσσονται στην ευρύτερη κλιματική ατζέντα της Ε.Ε. Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, ότι για να καταστεί λιγότερη αόριστη η γλώσσα των σχετικών εκθέσεων των τραπεζών, θα πρέπει να περιέχουν ποσοτικές πληροφορίες για την έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία σχετικά με την εκπομπή ρύπων και στοιχείων ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή, πληροφορίες για τη στήριξη τρίτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας