Μενού Ροή
Ερευνητικό πρόγραμμα για ενεργειακό ανεμόμυλο ξεκινά στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ερευνητικό πρόγραμμα για ενεργειακό ανεμόμυλο στο Οροπέδιο Λασιθίου ξεκινά με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και την έρευνα του Εργαστηρίου Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΛΜΕΠΑ.

Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου με επίκεντρο την ανάπτυξη ενεργειακών ανεμομύλων με τίτλο «Διεπιστημονική διερεύνηση για τη δυνατότητα ανάπτυξης ενεργειακών ανεμόμυλων Λασιθιώτικου τύπου στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου». Το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης περιλαμβάνει την δοκιμή του Ενεργειακού ανεμόμυλου Λασιθιώτικου τύπου, τόσο στους πιστοποιημένους χώρους δοκιμών της μονάδας Αιολικής Ενέργειας του ΕΛΜΕΠΑ όσο και στις συνθήκες του οροπεδίου Λασιθίου. Σύμφωνα με τη μελέτη, για το έργο θα κατασκευαστούν οκτώ ηλεκτροπαραγωγοί μύλοι, ούτως ώστε να δοκιμαστεί η τεχνολογία αυτή σε καιρικά φαινόμενα και θέσεις με κατάλληλο αιολικό δυναμικό. Οι θέσεις αφορούν τα γεωγραφικά σημεία στην περιοχή όπου θα τοποθετηθούν μελλοντικά τέτοιοι μύλοι στο πλαίσιο της μαζικής παραγωγής και χρήσης τους. Ο αριθμός των μύλων που θα εγκατασταθούν θα προκύψει από τον ορισμό των σημείων εγκατάστασης σε συνεργασία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του εργαστηρίου Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΛΜΕΠΑ.

Στο μεταξύ, την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για έργα διαχείρισης λυμάτων που υλοποιεί ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, εξασφάλισε η δημοτική αρχή με προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με την Δαίδαλος Α.Ε-ΟΤΑ.

Πρόκειται για την ανάληψη από πλευράς της Δαίδαλος της υποχρέωσης επίβλεψης από την τριών σημαντικών έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και αναμένεται να μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις επιχειρησιακής επάρκειας για την αποτελεσματική υλοποίηση των ακόλουθων υποέργων: ««ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ», «ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΟΞΑΡΕΣ, ΠΑΛΕΣ Δ.Ε. ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑΣ, ΜΙΞΟΡΡΟΥΜΑΤΟΣ, ΑΝΩ ΜΙΞΟΡΡΟΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΙΝΗΣ Δ.Ε. ΛΑΜΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» και «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΟΞΑΡΕΣ, ΠΑΛΕΣ Δ.Ε. ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑΣ, ΜΙΞΟΡΡΟΥΜΑΤΟΣ, ΑΝΩ ΜΙΞΟΡΡΟΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΙΝΗΣ Δ.Ε. ΛΑΜΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας