Μενού Ροή
Γιατί οι εταιρείες απομακρύνονται από το ESG λόγω ενεργειακής κρίσης - Το παράδειγμα Saudi Aramco και Shell

της Χριστίνας Αντωνίου,

Μέχρι πρόσφατα οι εταιρείες που ακολουθούσαν πολιτικές ESG ήταν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και οι πράσινες μετοχές τραβούσαν σαν μαγνήτης τα κεφάλαια των επενδυτών.

Όμως μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης οι επιχειρήσεις βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Στρέφονται πάλι στα ορυκτά καύσιμα, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή των προϊόντων τους.  Έτσι παγώνουν τα σχέδια τους για την ενεργειακή μετάβαση και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Η απομάκρυνση των επενδυτών από την πολιτική για το περιβάλλον

Οι μέτοχοι και οι διαχειριστές κεφαλαίων αποφασίζουν πλέον να ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή στάση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι πια η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά το να παραμείνει σε ισορροπία η παγκόσμια οικονομία, ακόμα και αν αυτό στοιχίζει ακριβά στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα η BlackRock, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, με περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεκαθάρισε πρόσφατα, ότι στις Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών που συμμετέχει, δεν θα ψηφίσει δραστικά μέτρα υπέρ της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης οι μέτοχοι της BP και της Equinor πριν από λίγες ημέρες απέρριψαν τα σχέδια για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ορισμένοι μάλιστα τάσσονται εναντίον των επενδύσεων σε μετοχές ESG, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aviva Investors, Mark Versey, να αναφέρει στους Financial Times ότι «οι πράσινες μετοχές είναι συχνά υπερτιμολογημένες».

Η «στροφή» στα ορυκτά καύσιμα

Το 2021 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε καθεστώς ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Παράλληλα θέσπισε το 2021 ως χρονιά ορόσημο, ώστε να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε έργα για την προμήθεια ορυκτών καυσίμων.

Προς το παρόν οι στόχοι που θέτει το χρονοδιάγραμμα αναβάλλονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει προκύψει.

Παράλληλα οι Διεθνείς Εταιρείες Πετρελαίου πιέζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια.

Η προσήλωση στο ESG είναι η μόνη λύση

Ωστόσο οι εταιρείες δεν μπορούν να μείνουν άλλο πίσω σε περιβαλλοντικά θέματα, παρόλο που οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Αδιαμφισβήτητα επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια, τόσο των κρατών όσο και των επιχειρήσεων. Όμως ως βασικό όραμα πρέπει να παραμείνει η ευθυγράμμιση με τη συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal). Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες, σχεδιάζοντας πολιτικές και λαμβάνοντας δράσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα.

Πρωτοπόρος στο ESG η Saudi Aramco

Η Saudi Aramco, η οποία πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, αφού ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Apple, έχει δείξει ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια για στρατηγικές, που έχουν στο επίκεντρο τo ESG.

Όπως δήλωσε ο Ashraf Al-Ghazzawi, αντιπρόεδρος στρατηγικής και ανάλυσης αγοράς της εταιρείας στην Περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής του Iνστιτούτου Future Investment Initiative (FII) που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο «Το ταξίδι της Aramco στο ESG δεν είναι νέο. Όλοι μιλούν για αυτό τώρα. Εμείς το ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 1970».

Η εταιρεία έχει πρωτοστατήσει σε ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα εδώ και αρκετές δεκαετίες και έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες όσον αφορά στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών για τη διαχείριση του νερού.

Η είσοδος της Shell στο υδρογόνο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Shell, η οποία υπέγραψε συμφωνία με το λιμάνι Açu στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας για την κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου αρχικής ισχύος 10 MW, με προοπτική τα 100 MW, που αναμένεται να έχει αποπερατωθεί έως το 2025.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Shell Βραζιλίας, Andre Araujo τόνισε ότι «Με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, σκοπεύουμε να αποδείξουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Θα είναι ένα πραγματικό εργαστήριο για τη δημιουργία γνώσης και αξίας τόσο για τη Shell όσο και για τη χώρα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας