Μενού Ροή
Lamda Development – Ελληνικό: Στόχος το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε όλη την Ευρώπη, το Ελληνικό που ξεδιπλώνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, δε θα μπορούσε να μην έχει πράσινο και οικολογικό πρόσημο και να μην είναι βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Έτσι λοιπόν, όλη η αρχιτεκτονική του έργου, από τα σχέδια τα αρχικά, τις κατεδαφίσεις, τις αναπλάσεις, τους κήπους, τους δρόμους, τα πάρκα έως τα κτήρια, τις κατοικίες, τα εμπορικά και το καζίνο, είναι εστιασμένη πάνω στην κουλτούρα του όσο το δυνατόν μικρότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Όπως επισήμανε στην προχθεσινή παρουσίαση του έργου ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου στους δημοσιογράφους, η εταιρεία και όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο, από τις κατεδαφίσεις έως τις χερσαίες αναπλάσεις αλλά και τις κατασκευές, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο “πράσινο” πρόσημο του έργου.

Όπως τόνισε, για την πιο αποτελεσματική επεξεργασία θα κατασκευαστούν δυο μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, μία υγρών και μία στερεών, ώστε το νερό για τα ποτίσματα να προέρχεται από δράσεις κυκλικότητας αλλά και η όλη ανάπτυξη να είναι zero waiste.

Διαχείριση μπαζών και συνεργασία με ΕΥΔΑΠ

Συνάμα, οι κατεδαφίσεις γίνονται μετά από μια σειρά μελετών που προβλέπουν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό και την αξιοποίηση υλικών, μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης. Όλα τα μπάζα δηλαδή και τα υλικά κατεδάφισης, πλην εξαιρέσεων, «δουλεύονται» με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ξανά χρησιμοποιήσιμα σε άλλους τομείς, δηλαδή ανακυκλώνονται.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει υπογράψει με την ΕΥΔΑΠ Μνημόνιο Συνεργασίας για τη σωστή διαχείριση σε θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης και εγκατάστασης παραγωγής ανακυκλωμένου νερού, καθώς και δικτύου αστικής και περιαστικής διανομής ανακυκλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάπλαση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελληνικό Α.Ε., θα εποπτεύει την κατασκευή των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, παραγωγής και διάθεσης του ανακυκλωμένου νερού, ενώ, μετά την ολοκλήρωσή τους, θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισής τους.

Η ΕΥΔΑΠ επίσης, θα εκτελέσει έργα μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής κάλυψη των αναγκών υδροδότησης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού που εκτιμώνται σε 17.000 κυβικά μέτρα την ημέρα στην πλήρη ανάπτυξή του.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής ανακυκλωμένου νερού η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των κοινόχρηστων και ανοιχτών χώρων πρασίνου του Πάρκου Ελληνικού. Η δυναμικότητα της παραπάνω εγκατάστασης, σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι της τάξεως των 7.000 κυβικών μέτρων την ημέρα.

Για τις δύο Εταιρείες, η εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας αποτελεί βασικό παράγοντα του στρατηγικού τους σχεδιασμού και της υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, κάνοντας χρήση όλων των τεχνολογικά προηγμένων εργαλείων διαχείρισης των υδάτινων πόρων με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη του πόρου και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Στερεά απόβλητα

Για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, η Ελληνικό Α.Ε. έχει υπογράψει συμφωνία με τις κοινοπραξίες Antipollution ΜΑΝΕ και Intergeo ΕΠΕ για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και εξυγίανσης του συνόλου της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο.

Το έργο που έχουν αναλάβει οι δύο εταιρείες αφορά στην αποκατάσταση και απορρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων στο σύνολο της έκτασης του. Μέσω σύγχρονων μεθόδων και εξειδικευμένων διαδικασιών με τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό, η εν λόγω κοινοπραξία εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Το έργο περιλαμβάνει την περιβαλλοντική αποκατάσταση και εξυγίανση του συνόλου της έκτασης, που μεταξύ άλλων σημαίνει την ασφαλή απομάκρυνση και διαχείριση και επικίνδυνων αποβλήτων από την επιφάνεια της έκτασης, καθώς και των υπογείων ζωνών. Το έργο της ανάπτυξης του Ελληνικού βασίζεται στις πλέον προηγμένες πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς αποτελεί πρότυπο αειφόρου διαβίωσης για τον 21ο αιώνα.

Πράσινες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως τα μέσα του 2026

Συνολικά, η Lamda Development έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) της κατασκευής πράσινων ακινήτων στο Ελληνικό, αλλά και της δημιουργίας μιας «έξυπνης» πόλης στο έργο του Ελληνικού, έως τα μέσα του 2026.

Είναι στρατηγική επιλογή της εταιρείας να στραφεί προς την πράσινη ενέργεια, με επενδύσεις σε διάφορες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός της ελληνικής επικράτειας. Με αυτή την κίνηση θα επιτύχει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του ομίλου στο έργο του Ελληνικού, καθώς και στα λοιπά ακίνητα του ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες κ.λπ.), στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.

Συνάμα θα μειώσει το κόστος της ενέργειας που θα καταναλώνεται, ενώ παράλληλα θα εισέλθει στην αγορά της πράσινης ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα στοχεύσει τόσο στην απόκτηση ώριμων και εν λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, όσο και στην εξασφάλιση αδειοδοτημένων ή προς αδειοδότηση μονάδων. Παράλληλα, στο στόχαστρό της θα βρεθούν και επενδύσεις στον ανερχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Η Lamda θα κινηθεί κυρίως προς φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Μέσω τέτοιων επενδύσεων ουσιαστικά θα γίνει και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, πωλώντας απευθείας την «καθαρή» ενέργεια στο σύστημα και αντισταθμίζοντας έτσι τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης ή ψύξης των ακινήτων της.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας