Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

GREEN-ESG

Μακρόπνοος σχεδιασμός, επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες, το τρίπτυχο που φέρνει την Ενέργεια μπροστά

Σε περιόδους ρευστότητας, ενεργειακής και οικονομικής ανασφάλειας, κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων απαιτείται να «βγουν μπροστά» οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Να ηγηθούν, παρουσιάζοντας λύσεις που απαντούν στα προβλήματα και θωρακίζουν ενεργειακά τη χώρα.

Απαραίτητα συστατικά για ουσιαστικές κι αποτελεσματικές λύσεις είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός, οι στοχευμένες επενδύσεις και οι στρατηγικές συνεργασίες. Κοινός στόχος είναι η μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» πλανήτη, με ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, θα παρέχει επάρκεια και ασφάλεια αλλά και θα προσφέρεται στους πολίτες σε προσιτές τιμές.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύει στην πράξη τον ηγετικό της ρόλο. Μετασχηματίζεται με γρήγορα βήματα σε μια σύγχρονη καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας. Εξελίσσεται μέσα από ένα πράσινο σχέδιο που την μεταφέρει στο μέλλον με επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, αεριοκίνηση, ΑΠΕ και πράσινα καύσιμα.

Η στρατηγική επένδυση της εταιρείας στη σύμπραξη τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Damco Energy) για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη δίνει το στίγμα. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί σημαντική εξέλιξη συνολικά για τη χώρα, προσφέροντάς της ασφάλεια, καθώς συμβάλλει στο διεύρυνση του ενεργειακού μείγματος και ανοίγει το δρόμο προς την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Η Αλεξανδρούπολη, στην πράξη, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο ηλεκτρικής ενέργειάς και φυσικού αερίου με την κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου που έχει δρομολογηθεί και εξασφαλίζει την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς αλλά και των Βαλκανίων.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας όμως έχει στρέφεται επενδυτικά ολοένα και πιο δυναμικά στις ΑΠΕ. Δημιουργεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο με φωτοβολταϊκά πάρκα, που υπερβαίνει τα 700 MW. Βασικός στόχος της είναι να φτάσει στα 1 GW, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα διασφαλίσουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Παράλληλα, διασφαλίζεται και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας  σε βάθος χρόνου, με την ανάπτυξη έργων υδρογόνου και «πράσινων» καυσίμων.

Ο πράσινος μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο τις πηγές ενέργειας αλλά και το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα κάθε επιχείρησης. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχοντας υιοθετήσει τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχει εντάξει στον πυρήνα λειτουργίας της την πράσινη επιχειρηματικότητα με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για όλο τον πλανήτη.

Σε μια χώρα όμως που αντιμετωπίζει μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, οι κορυφαίες εταιρείες οφείλουν να στηρίζουν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία, δίνοντας έμφαση στην ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης μέχρι και σήμερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας απορρόφησε μεγάλο μέρος των αυξήσεων των διεθνών τιμών επιδιώκοντας τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη (ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ) ενώ το μέρισμα προς την κοινωνία έφτασε στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας απαντά στις προκλήσεις που βάζει το ρευστό οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό περιβάλλον, λειτουργώντας ως εγγυητής της ενεργειακής επάρκειας κι ασφάλειας της χώρας,  συμβάλλοντας με επενδύσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες στην αναπτυξιακή της πορεία αλλά και στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία. Βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε μπορεί να φέρει την Ενέργεια πιο μπροστά.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ένα σύγχρονο κέντρο διανομής που θα επιτρέψει στην METRO ΑΕΒΕ να στηρίξει την περαιτέρω επέκτασή της στην Βόρεια Ελλάδα εγκαινίασε εχθές στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Γαλλία πρέπει να δαπανήσει 66 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2030 προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα, αναφέρει νέα...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πολιτική για τον τομέα της ενέργειας, προδιαγράφεται η δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, την οποία θα οριστικοποιήσει ο νέος...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη διάρκεια της φετινής 7ης διοργάνωσης του World Intelligence Congress (WIC), μιας σημαντικής παγκόσμιας διάσκεψης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που πραγματοποιήθηκε στις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE