Μενού Ροή
Με ενεργειακή αναβάθμιση και όχι με σβήσιμο φώτων θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ο δήμος Αγίας Παρασκευής

Το σχέδιο της ενεργειακής αναβάθμισης θα προωθήσει ο δήμος Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που έχει επιφέρει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ωστόσο η δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στα μέτρα το σβήσιμο των φώτων στην πόλη.

Έτσι, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, ο δήμος έχει προχωρήσει ήδη σε μελέτες και εφαρμογές προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης και κάποια από τα μέτρα που είχαν προαποφασιστεί, έρχονται πλέον στο επίκεντρο.

Συγκεκριμένα:

- Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED με τηλεδιαχείριση σε πλατείες της πόλης.

- Ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου οι επικαιροποιημένες μελέτες και ήδη κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο προτάσεις χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης, με νέας τεχνολογίας LED σώματα.

- Ξεκίνησαν ήδη κάποιες από τις εργολαβίες για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, σύντομα θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες.

- Υποβλήθηκαν ήδη στην ΚΤΥΠ οι μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αντικατάσταση με χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης λέβητες στα σχολεία.

Σε δεύτερο στάδιο, ο δήμος Αγίας Παρασκευής μελετά περαιτέρω μέτρα, με στόχο ν' αξιοποιήσει όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται, όπως με ψηφιακές εφαρμογές «έξυπνης πόλης», με ΑΠΕ, αλλά και με την ένταξη σε ενεργειακές κοινότητες με όμορους δήμους. Ως προς τον φωτισμό όμως, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είναι κάθετος, πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στο σβήσιμο, αλλά θα επιχειρήσει με άλλους τρόπους να ελαχιστοποιήσει την αύξηση του κόστους.

«Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια τονίζει: «Η καλύτερη βαδισιμότητα στον διερχόμενο διαβάτη, η αίσθηση ασφάλειας στον κάτοικο, η βελτιωμένη ορατότητα στον οδηγό, αποτυπώνονται σε πλήθος μελετών που αποδεικνύουν πως όπου το φως έρχεται, η εγκληματικότητα αποφεύγεται, τα ατυχήματα μειώνονται, η πόλη ευημερεί».

Και παρακάτω προσθέτει: «Η ενέργεια πλέον κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Όχι μόνο σε χρηματικούς όρους, αλλά και σε όρους κλιματικής αλλαγής. Υποσχόμαστε πως θα κάνουμε οτιδήποτε, ώστε τα μέτρα εξοικονόμησης να ελαχιστοποιήσουν τις αυξήσεις του κόστους οδοφωτισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας