Μενού Ροή
Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων με τον νέο κλιματικό νόμο

Συγκεκριμένες υποχρεώσεις αλλά και οικονομικά κίνητρα για επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα θα προβλέπει ο κλιματικός νόμος, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα θέτει δεσμευτικούς στόχους  μείωσης εκπομπών για όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από επιχειρήσεις.

Ποιες θα υποβάλουν ετήσιες εκθέσεις

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων θα πρέπει από το 2023 να υποβάλει ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Μεταξύ αυτών θα είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, οι τράπεζες, οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι επιχειρήσεις logistics και μεγάλοι όμιλοι που απασχολούν περισσότερους από 400 εργαζόμενους.

Οι ετήσιες εκθέσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα πρέπει να είναι δημόσια προσβάσιμες, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τη συνεισφορά των επιχειρήσεων αυτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση υποβολής ετήσιας έκθεσης ανθρακικού αποτυπώματος θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Οι στόχοι

Ο κλιματικός νόμος θα προβλέπει και συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων, κυρίως για εκείνες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 25% το 2030, με έτος αναφοράς το 2022.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα θεσπίσει και οικονομικά κίνητρα για τις πράσινες επενδύσεις που συνάδουν με τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και της μείωσης των εκπομπών CO2.

Με τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, οι αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) διαδραματίζουν πλέον κεντρικό ρόλο στο επιχειρείν και αυτό αποτυπώνεται και σε νομοθετικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες που καθορίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ενισχύονται ακόμα περισσότερο ως αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και ένα από τα βασικά κριτήρια για την ικανότητα των εγχώριων επιχειρήσεων να δημιουργήσουν αξία.

Οι πληροφορίες ESG σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την εικόνα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητά τους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελούν τα βασικά στοιχεία που εξετάζουν οι επενδυτές προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο ανθεκτική είναι μια εταιρεία και πόσο έτοιμη να διαχειριστεί τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται.

Πρόκειται, επίσης, για πληροφορίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας επιχείρησης, δεδομένου ότι συνδέονται άμεσα με τη δυνατότητά της να δημιουργήσει αξία και μακροχρόνιες στρατηγικές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας