Μενού Ροή
PwC: Οι ESG παράγοντες δεν είναι στις προτεραιότητες των Ελλήνων CEOs

Ενώ οι Έλληνες CEOs αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην οικονομική επίδοση μιας εταιρείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει συμπεριλάβει αυτές τις προτεραιότητες στη στρατηγική των εταιρειών τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η Price Waterhouse Coopers Greece (PwC), τα ευρήματα της οποία παρουσίασε στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Ψάλτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 81% των CΕΟs αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην οικονομική επίδοση μιας εταιρείας, παρόλα αυτά το μόνο το 28% εξ αυτών έχει συμπεριλάβει τα ρίσκα αυτά στη στρατηγική της εταιρείας.

Στο ερώτημα αν θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις σε ESG, ένα 58% των Ελλήνων CEOs απαντάει θετικά, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για τον κ. Ψάλτη. Το 42% όμως δεν διακρίνει κάποιο λόγο για επιπλέον επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, επίσης ένα υψηλό ποσοστό σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη.

Παράλληλα, το 75% των διευθυνόντων συμβούλων αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία περιμένει από τις εταιρείες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εντούτοις μόλις το 36% έχει θέσει τις προτεραιότητες ESG στη στρατηγική τους.

Απεναντίας, όπως επισήμανε ο κ. Ψάλτης, διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς το 65% όσων συμμετείχαν στην έρευνα έχει συμπεριλάβει αυτούς τους παράγοντες στις επενδύσεις τους. Ένα 72% βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, έχουν δική τους μεθοδολογία με την οποία μπορούν να εκτιμήσουν τα ρίσκα και τις ευκαιρίες.

Τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται μια αύξηση στα εξειδικευμένα funds που επενδύουν σε ESG, τόνισε ο κ. Ψάλτης. Επί του παρόντος, στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 14% των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό διαχείριση και σύμφωνα με μελέτη της PwC Λουξεμβούργου τα κεφάλαια αναμένεται να τριπλασιαστούν και το ποσοστό αυτό αναμένεται στο 25%. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται από 250 δισ. ευρώ σήμερα σε 775 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, σε ποσοστό περί του 80%, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ευαισθητοποιημένοι με τους ESG παράγοντες.

Κλείνοντας ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια μόνο στην Ευρώπη θα χρειασθούν 11,9 τρισ. δολάρια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας