Μενού Ροή
Στη Φινλανδία το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης υφασμάτων - Πώς τα «πεταμένα» ρούχα θα γίνουν καινούρια
Στη Φινλανδία αναμένεται να κατασκευαστεί το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής αναγεννημένων ινών, σε μία είδηση με «φόντο» την ανακύκλωση και την πράσινη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20/6 τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα επαναχρησιμοποιεί υφασμάτινα απόβλητα.

Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Infinited Fiber Company (νεοφυής επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2016), επιτρέπει τη μετατροπή των πλούσιων σε βαμβάκι υφασμάτινων αποβλήτων σε μια νέα αναγεννημένη υφασμάτινη ίνα.

Το (πρώτο του είδους στον κόσμο) εργοστάσιο θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2025.

Η επένδυση 400 εκατ. ευρώ θα καταλάβει ένα κλειστό και άδειο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στην πόλη Κέμι, στη βόρεια ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Η ετήσια παραγωγική ικανότητα ινών υπόσχεται να είναι 30.000 μετρικοί τόνοι, που θα είναι αρκετοί για περίπου 100 εκατομμύρια μπλουζάκια, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ένας Φινλανδός καταναλωτής πετάει 13 κιλά ρούχα ετησίως, αλλά από το 2016 απαγορεύεται να τα αφήνει κανείς στις χωματερές και καταλήγουν στους κανονικούς κάδους απορριμμάτων.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η έκθεση του AFP από τον Νοέμβριο του 2021 έδειξε ότι περίπου 59.000 τόνοι ρούχων από όλο τον κόσμο θάβονται κάθε χρόνο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.

Τέτοιες εκθέσεις επηρεάζουν την εικόνα των εταιρειών μόδας. Το εγχείρημα της Infinited Fiber Company με την αναγεννημένη ίνα της που ονομάζεται Infinna™ στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κλωστοϋφαντουργίας που ελπίζει να στραφεί προς την κυκλικότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρι Αλάβα τόνισε ότι οι πελάτες της εταιρείας που έχουν ανακοινωθεί, όπως η H&M και η Adidas, απαιτούν πλέον την τήρηση των υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων.

«Η πιο συγκεκριμένη βελτίωση προέρχεται από την εξοικονόμηση νερού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή μιας βαμβακερής μπλούζας με την παραδοσιακή μέθοδο απαιτεί περίπου 2.700 λίτρα καθαρού νερού. Η νέα τεχνολογία θα πρέπει να εξοικονομήσει έως και 99% από αυτή την ποσότητα», σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας