Μενού Ροή
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ
Το… γιγάντιο πρόγραμμα «πράσινης» προσαρμογής του ΟΤΕ και οι δεσμεύσεις για το μέλλον

Ένας όμιλος με το εκτόπισμα του ΟΤΕ, με περίπου 2.000 ακίνητα, κοντά στους 11.500 εργαζόμενους και ένα πανελλαδικό άπλωμα που μόνο η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερο, ασφαλώς και καταναλώνει πολύ ενέργεια. Όμως, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στο μέγαρο στο Μαρούσι, το 100% της ενέργειας που καταναλώνει ο όμιλος πλέον προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Με τις κατάλληλες κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει απομακρυνθεί από τις «παλαιές» μορφές ενέργειας, αλλάζοντας σταδιακά το μείγμα του. Το 2017, δηλαδή πριν πέντε χρόνια η συμμετοχή των καθαρών μορφών ενέργειας έφτανε στο 70%, ενώ από το 2020 έφτασε στο 100%.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαμάζ, την καθαρή ενέργεια ο όμιλος την προμηθεύεται από παρόχους που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό, όμως προτίμησε να μην αποκαλύψει ποιοι είναι. Παράλληλα τόνισε ότι ο όμιλος ΟΤΕ δεν σχεδιάζει να μπει στον ενεργειακό τομέα, με την έννοια της ευρύτερης ενασχόλησης για να προμηθεύει σε τρίτους, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κάποια από τα κτήρια του οργανισμού, που θα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία.

Πιστοποιήσεις και ηλεκτροκίνηση

Από το 2017 έως το 2021, ο όμιλος μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης. Παράλληλα, ενώ η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια έχοντας τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021.

Την τελευταία 5ετία ο όμιλος πέτυχε εξοικονόμηση 150GWh ηλεκτρισμού στο δίκτυό του, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων.

Επίσης, τέσσερα από τα κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις LEED, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση άλλων δύο εμβληματικών κτιρίων που ανακαινίζονται αυτήν τη στιγμή: το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και το ΝΥΜΑ. Επιπλέον, τα καταστήματά του, κατασκευάζονται με ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ διαθέτουν LED φωτισμούς.

Συνάμα, ο όμιλος έχει επενδύσει σημαντικά στην ηλεκτροκίνηση, καθώς προχώρησε στην αντικατάσταση 300 εταιρικών οχημάτων με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in-Hybrid, ενώ δρομολογεί την κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτηριακές του εγκαταστάσεις έως το 2023.

Ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση – κυκλική οικονομία

Ο όμιλος ΟΤΕ έχει εγκολπωθεί τους κανόνες της βιωσιμότητας εδώ και είκοσι χρόνια, αποτελώντας μια τις πρώτες – αν όχι την πρώτη (τέτοιου μεγέθους) ελληνική εταιρεία που μπήκε δυναμικά σε αυτές τις αλλαγές και σταδιακά τις αφομοίωσε σε όλη την διάρθρωση και λειτουργία του. Βεβαίως, οι μεγάλες αλλαγές και οι κινήσεις σε πιο αυστηρό και μετρήσιμο επίπεδο ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, το 2012 και έκτοτε ο ΟΤΕ έχει κινηθεί σε εντελώς άλλη βάση.

Το 2021 ο όμιλος διαχειρίστηκε υπεύθυνα (ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε) το 88% των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότητές του, συγκριτικά με το 75% το 2018. Επίσης, έχει συλλέξει προς ανακύκλωση 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και αξεσουάρ στην 15ετία. Οι συσκευές που συλλέχθηκαν το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 100%, σε σχέση με το 2014.

Όπως τονίστηκε, μεταξύ 2006 και 2021 ο όμιλος έχει συλλέξει προς ανακύκλωση 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών τηλεφώνων, καθώς και 549 τόνους μπαταριών το ίδιο διάστημα. Συνάμα, πέτυχε μείωση κατανάλωσης χαρτιού κατά 41% την τελευταία 6ετία.

Στρατηγική βιωσιμότητας

Όπως σημείωσε ο CEO του ΟΤΕ, η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις προτεραιότητες:

  • Κλιματική Ουδετερότητα: Μείωση των εκπομπών, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και συμβολή στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος πελατών και συνεργατών.
  • Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας: Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και προώθηση των αρχών κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας.
  • Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία: Εταιρική κουλτούρα και καθημερινή πρακτική του Ομίλου ΟΤΕ που προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.
  • Ψηφιακή Κοινωνία για όλους: Καθοριστική συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων στον ψηφιακό κόσμο.

Οι πέντε δεσμεύσεις για το μέλλον

Με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε τις πέντε κομβικές δεσμεύσει του για τα επόμενα χρόνια:

  • Κλιματική Ουδετερότητα για τον Όμιλο ΟΤΕ από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.
  • Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.
  • Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.
  • Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών του Ομίλου να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.
  • Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενους από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης του Ομίλου ΟΤΕ το 2021-2024.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας