Μενού Ροή
E-astypalea: Μπόνους έως 15 χιλ. ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου μετά και τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί έχει ήδη ξεκινήσει. Πρώτος πυλώνας του πρότζεκτ είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων "e-astypalea", το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα e-astypalea, καλώντας τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτροκίνητα με γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

 Η αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με λιανική τιμή έως 50.000 ευρώ, θα επιδοτείται με 40% και έως 12.000 ευρώ. Αντίστοιχα έως 20% με 1.600 ευρώ θα επιδοτούνται τα ηλεκτρικά δίκυκλα -τρίκυκλα και ως 40% με 800 ευρώ τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Επίσης, προσφέρεται χρηματοδότηση 500 ευρώ για την κατασκευή έξυπνου σημείου φόρτισης.

Σε ότι αφορά τα ταξί, η αγορά θα ενισχύεται με 40% έως 15.000 ευρώ, με την απόσυρση του παλαιού οχήματος να είναι υποχρεωτική. Για τα νομικά πρόσωπα προσφέρεται επίσης επιδότηση για ΙΧ έως 12.000, έως 1.600 για δίκυκλα, 800 ευρώ για ηλεκτρικά ποδήλατα και 400 για σημεία φόρτισης.

Επιδότηση ακόμη και 15.500 ευρώ για κατοίκους

Για παράδειγμα ένας ιδιώτης που θα αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 30.000 € θα επιδοτηθεί με 12.000 ευρώ, ενώ θα πάρει άλλα 3.000 ευρώ αν αποσύρει το παλιό του όχημα. Αν μάλιστα έιναι τρίτεκνος, πολύτεκνος ή ΑΜΕΑ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση. Επιπλέον θα εισπράξει άλλα 500€ για εγκατάσταση φορτιστή στο σπίτι του.

Για μοτοσυκλέτα επιδότηση 2.000 € + 800€ για απόσυρση παλιάς.

Αντίστοιχα κίνητρα για επαγγελματικά αυτοκίνητα και ταξί.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • - Εγγραφείτε στην υπηρεσία e-astypalea.gov.gr
  • - Συμπληρώστε τα στοιχεία σας
  • - Επιλέξτε την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία
  • - Επιλέξτε αν επιθυμείτε οικιακό φορτιστή (μόνο τα φυσικά πρόσωπα)
  • - Επιλέξτε αν επιθυμείτε απόσυρση
  • - Επιλέξτε αν είστε πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρίες
  • - Επισυνάψτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά
  • - Υποβάλετε την αίτηση

 

Το πρόγραμμα SMART & SUSTAINABLE ISLAND προβλέπει:

  • Tη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων στον δήμο και στις δημόσιες υπηρεσίες σε αντικατάσταση των συμβατικών που σήμερα διαθέτουν.
  • Τη θέσπιση ειδικών επιδοτήσεων για την αντικατάσταση με ηλεκτρικά, όλων των οχημάτων κάθε μορφής (ποδήλατα, scoοters, αυτοκίνητα, βαν, ταξί ) και την εγκατάσταση φορτιστών ιδιωτικής χρήσης
  • Τη δημιουργία αστικού τύπου μετακίνησης «on demand» με στόλο από βανάκια, χρησιμοποιώντας εφαρμογή μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου.
  • Την δημιουργία υπηρεσίας «διαμοιρασμού οχημάτων» αποκλειστικά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορεί να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει κάθε κάτοικος και επισκέπτης, για όσο χρόνο θέλει (με εναλλαγή των χρηστών), πληρώνοντας μόνο για την ώρα χρήσης του οχήματος.
  • Την εγκατάσταση και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία θα συμβάλει δραστικότατα στη μείωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον υπάρχοντα θερμικό σταθμό, τροφοδοτώντας παράλληλα όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κυκλοφορούν στο νησί, με πράσινη ενέργεια.
  • Έργα αναβάθμισης και ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού, καθώς και εγκατάσταση δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας