Μενού Ροή
Η ακτινογραφία του νέου "Κινούμαι Ηλεκτρικά"

Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του νέου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς το προηγούμενο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021.

Όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο θα έχει αυξημένη επιδότηση για φυσικά πρόσωπα και για επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Η επιδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγιστο ποσό της επιδότησης για πολίτες και για εταιρείες θα αυξηθεί σε πάνω από 8.000 ευρώ. Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχε διαμορφωθεί σε 6.000 ευρώ και σε 5.500 ευρώ αντίστοιχα.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει για τα δίκυκλα, με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο της επιδότησης θα υπερβεί τις 2.000 ευρώ από 800 ευρώ που ίσχυε στον πρώτο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Δεν αποκλείεται επίσης να τεθούν κοινωνικά κριτήρια, με επιπλέον επιδότηση για ευπαθείς ομάδες πολιτών, πολυτέκνους και ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί και η αγορά οικιακών φορτιστών.

Προυπολογισμός

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 40 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών για το 2022, αλλά και από τους αδιάθετους πόρους του προηγούμενου προγράμματος που υπολογίζονται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του περασμένου έτους δείχνουν ότι η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στην κουλτούρα των πολιτών.

Υπέρβαση στόχου

Σχεδόν 7.000 νέα ηλεκτρικά και plug – in υβριδικά οχήματα ταξινομήθηκαν το 2021, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο που είχε τεθεί στο ΕΣΕΚ για 3.750 νέες ταξινομήσεις. Η θετική επίδοση δεν οφείλεται αποκλειστικά στον πρώτο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ωστόσο το πρόγραμμα έδωσε σημαντική ώθηση στην αγορά αυτοκινήτου.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» δημιούργησε έναν σημαντικό τζίρο της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, με το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν ληφθεί από τους δικαιούχους να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρω.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων ξεπέρασε τις 18.000 με σχεδόν το 70% να αφορά στην αγορά ποδηλάτων τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας