Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μεγάλη αύξηση στην εισαγωγή ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στη Βουλγαρία

Είναι άνετα, οικολογικά και οικονομικά. Κατά πόσο οι λόγοι οι Βούλγαροι να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο απορρέουν από την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος ή είναι μάλλον οικονομικοί, δεν είναι σαφές. Ένα όμως είναι βέβαιο – προσανατολίζονται όλο και περισσότερο στην πράσινη κινητικότητα. Ένα στα 100 αυτοκίνητα στη χώρα μας είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτροκίνητο ή υβριδικό. Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, ώστε τώρα τελευταία πρόκειται για πραγματικό μπουμ στη ζήτηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα σε έναν χρόνο οι αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 82% και τώρα στους δρόμους της Βουλγαρίας μετακινούνται 4 614 εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και άλλα 25 χιλιάδες περίπου υβριδικά αυτοκίνητα, η εισαγωγή των οποίων έχει αυξηθεί κατά 58%. Τώρα, εάν θέλει κανείς να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Νέο Έτος – οι αποθήκες είναι άδειες, ειδοποιούν από τη Βιομηχανική Συστάδα «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Οι συνθήκες χρήσης οικολογικών οχημάτων συνεχώς βελτιώνονται. Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα είναι 650 περίπου και εμφανίζονται νέοι και νέοι. Εξάλλου, μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητό σας στο γκαράζ σας για λιγότερο από 2-2,50 λέβα και με μία φόρτιση για το ποσό αυτό να διανύσετε τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα. Όλο και πιο επίκαιρα γίνονται και τα μοιρασμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Καλίν Τσβιάτκοφ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», και οι φίλοι του τακτικά μετακινούνται στη Σόφια με ηλεκτρικό ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Το ξεκλείδωμα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphone. Σύμφωνα με τον Καλίν, η οδήγηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην πόλη είναιπολύ άνετη – αυτά τα αυτοκίνητα είναι ελαφρά και ευκίνητα, μαζί τους εύκολα και γρήγορα φτάνεις σε κάθε σημείο και μπορείς να παρκάρεις στο κέντρο χωρίς να πληρώνεις για ζώνες στάθμευσης.

«Πιο φθηνό είναι από το να πάρεις ταξί, είναι και πιο γρήγορο. Ξέρειςτον δρόμο, δεν πρέπει να εξηγείς τη διεύθυνση σε άλλο οδηγό. Πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός, γιατί εάν χτυπήσεις το αυτοκίνητο, θα έχεις πρόβλημα. Πρέπει να δεις και εάν όλα είναι στη θέση τους, εάν υπάρχει καλώδιο φόρτισης και εάν λειτουργεί. Αυτό είναι ευθύνη. Στη Σόφια είναι πολύ εύκολο να μετακινείσαι έτσι. Υπάρχουν όμως κανόνες, για παράδειγμα σε κάποιες συνοικίες μπορείς να παρκάρεις δωρεάν μόνο σε σταθμό φόρτισης. Η ιδέα είναι όταν γυρίζει κανείς στο σπίτι του, να αφήσει το όχημα να φορτιστεί για τον επόμενο χρήστη.»

Η Ευρώπη ετοιμάζεται οριστικά να αποχαιρετίσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αναμένεται αυτό να γίνει μέχρι το 2030 και για τον σκοπό ήδη προορίζονται σοβαροί πόροι για άμεσα χρηματικά κίνητρα για τους πολίτες. Στη χώρα μας, από την άλλη, όταν αγοράσει κανείς νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δε χρησιμοποιεί έκπτωση από ΦΠΑ, όμως απαλλάσσεται από τοπικό φόρο.

Τα πράσινα οχήματα όμως είναι ακόμη κατά 50% πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Αλλά έχοντας υπόψη τη συνεχή μείωση των τιμών τους και την απότομη αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οικολογικά αυτοκίνητα ήδη δεν εκλαμβάνονται ως πολυτέλεια.

Για τον Καλίν και τους συμφοιτητές του όμως το μέλλον είναι στα μοιρασμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Δεν έχω αυτοκίνητο – αυτό απαιτεί πολλά έξοδα. Με βολεύει περισσότερο να νοικιάσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο» – εξηγεί ο Καλίν και συμπληρώνει:

«Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και να διαλέξουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που να είναι κοινά, και να τα χρησιμοποιούν μόνο όταν τους είναι απαραίτητο. Τον υπόλοιπο χρόνο να χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς – τρένα και αστικές συγκοινωνίες. Γιατί αυτό είναι η πιο οικολογική λύση. Ο βασικός μας στόχος είναι αυτή τη δεκαετία να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακά μας, τέτοια πρέπει να είναι η κατεύθυνση!», είπε εν κατακλείδι ο Καλίν Τσβιάτκοφ.

Πηγή: Βουλγαρική ραδιοφωνία

 

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αντίστροφη προβλεπόμενη ροή αναγεννήθηκε το σχέδιο για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Βουλγαρική πόλη Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη. Το έργο...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας και η Lukoil Neftochim Bulgaria συμφώνησαν ότι η ρωσική εταιρεία θα αρχίσει να πληρώνει το πραγματικό ποσό των φόρων...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο υποχρέωσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης για την προμήθεια μη ρωσικών πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ένα ατύχημα στο σύστημα ψύξης οδήγησε στην αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας VI του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι – ενός από τους δύο πυρηνικούς...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE