Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ψάχνει 2 δισ. η e.Go, αλλά ανακοινώνει μετά την Ελλάδα και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βουλγαρία

Τον Δεκέμβριο του 2020 η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next e.Go Mobile SE υπέγραψε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιστολή προθέσεως για την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα η Γερμανική start up ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ για εργοστάσιο στη Βουλγαρία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν επηρεάζει την επενδυσή της στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή αναζητά περί τα 2 δισ. για να χρηματοδοτήσει την αναπτυξή της. Η επέκταση στην Βουλγαρία θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά επί ευρωπαικού εδάφους, μετά το εργοστάσιο στο Άαχεν της Γερμανίας και την εκδήλωση προθέσεων με την Ελλάδα, ενώ ανάλογη πρόθεση έχει εκφραστεί και για επένδυση στο Μεξικό.

Στη Βουλγαρία

Τη δήλωση για την πρόθεση της Γερμανικής start up να επενδύσει το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ, έκανε ο υπουργός οικονομίας της Βουλγαρίας, Kiril Petkov. Η Next e.Go Mobile σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο βορρά και συγκεκριμένα στην πόλη Lovech, σε δύο χρόνια από τώρα με προσωπικό περίπου 1.000 άτομα. Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Petkov μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την εταιρεία για τη μεγάλη και σημαντική αυτή επένδυση. Η Γερμανική start up που τοποθετεί τα προϊόντας της στη «βάση» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς είναι μικρά και φθηνά, στο νέο της εργοστάσιο στη Βουλγαρία θα παράγει τα μοντέλα E.Go Life και E.Go Life Cross. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν προσιτή, καθαρή και βιώσιμη κινητικότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ali Vezvaei, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next e.GO. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλγαρία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καθιερωθεί να θεωρείται ως κομβική χώρα για εταιρείες παραγωγής ανταλλακτικών. Η συνδρομή της Βουλγάρικης κυβέρνησης στην επένδυση της Next e.Go Mobile, θα είναι συνολικά 34 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε 3 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται όταν η εταιρεία αρχίσει την παραγωγή και με την τελευταία, όταν η εταιρεία πιάσει το στόχο της και οι πωλήσεις φτάνουν τα 20.000 αυτοκίνητα το χρόνο.

Δημοσίευμα του Bloomberg

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Next.e.GO Mobile SE βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότη με στόχο την άντληση 2 δισ ευρώ. Η εταιρεία, που σώθηκε από την χρεωκοπία πέρυσι, μπορεί να ολοκληρώσει το σχέδιο εντός των επόμενων 12 μηνών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ali Vezvaei σε συνέντευξή του. “Υπάρχουν πλεονεκτήματα και στα δύο και εξετάζουμε τις επιλογές μας”, δήλωσε ο Vezvaei, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει συνολικά 300.000 οχήματα τα επόμενα πέντε χρόνια. “Θα μπορούσε να συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.”

Το E.GO ιδρύθηκε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Guenther Schuh, δημιουργός παλαιότερα του StreetScooter που χρησιμοποιεί η Deutsche Post AG. Προσφέροντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς λιπαντικά, η e.GO ξεκίνησε εκ νέου το εργοστάσιό της στο Άαχεν αυτό το μήνα, αφού η ολλανδική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών ND Industrial Investments B.V την απομάκρυνε από διαδικασίες αφερεγγυότητας πέρυσι.  “Κοιτάζοντας άλλες αντίστοιχες εταιρείες χωρίς παραγωγή ακόμη,η αξία της e.GO – η οποίο βρίσκεται σε παραγωγή – θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την αγορά”, δήλωσε ο Vezvaei. Το εργοστάσιο της εταιρείας θα τεθεί σε πλήρη παραγωγή το 2022 μετά από περιορισμένη παραγωγή φέτος.

Το μοντέλο

Το τρέχον μοντέλο του E.GO, το Life, έχει μια αυτονομία 125 χιλιομέτρων (78 μίλια) και μια τιμή 26.560 ευρώ που μειώθηκε σε 16.990 ευρώ στη Γερμανία μετά από επιδοτήσεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να επεκταθεί σε μεγαλύτερα και πιο σπορ μοντέλα. Τα έσοδα από μια λίστα θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη οχημάτων και στο δίκτυο παραγωγής των κατασκευαστών. Εκτός από τον ιστότοπο παραγωγής του στο Άαχεν, το e.GO έχει υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή εργοστασίων στην Ελλάδα, το Μεξικό και πρόκειται να αποκαλύψει μια τρίτη ευρωπαϊκή τοποθεσία την επόμενη εβδομάδα. Η εταιρεία βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για τη δημιουργία δύο εργοστασίων παραγωγής στην Ασία, δήλωσε ο Vezvaei. Τα σχέδια επέκτασης της E.GO υπό τον νέο ιδιοκτήτη της έρχονται μετά το κλείσιμο της παραγωγής στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού που έδωσε την εταιρεία σε αφερεγγυότητα. Η ND Industrial Investments, με συμμετοχή στον τομέα της εφοδιαστικής, των μεταφορών και της ενέργειας, έγινε πλειοψηφικός μέτοχος της πέρυσι και εγκατέστησε τη Vezvaei ως πρόεδρο.

Η επένδυση στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες, θα εξοπλίσει τη χώρα μας με τεχνογνωσία και ταυτόχρονα θα την αναδείξει στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτρική κινητικότητα.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μεγάλη αγωνία για τις επόμενες μέρες,, όταν και οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι θα ανέβουν περαιτέρω έβγαλε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε παιχνίδι των αριθμών και μάλιστα για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι δύο κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα, αυτή του...

ΑΠΕ

Απόλυτα ενδεικτικά των όσων ραγδαία αναπτύσσονται στον τομέα της αιολικής ενέργειας είναι τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε ο κολοσσός στην κατασκευή μονάδων, Siemens...

ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού υποδομής Snam παρουσίασε την Παρασκευή ένα όραμα για το μέλλον του υδρογόνου, λέγοντας ότι η «ομορφιά» του είναι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE