Μενού Ροή
Πως στην Κροατία δημιουργείται το 6ο εργοστάσιο μπαταριών για αυτοκίνητα στον κόσμο – Ποια είναι η Sunceco Battery

Επένδυση άνω των 220 εκατ. ευρώ στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δρομολογεί σε μια μικρή πόλη 47.000 κατοίκων στην κεντρική Κροατία, ένας αμερικανοκροάτης επιχειρηματίας. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη επένδυση στην Ευρώπη, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 5 εργοστάσια παγκοσμίως (ένα στις ΗΠΑ και 4 στην Ασία) παράγουν μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Matt Darko Sertić, επενδυτής και ιδιοκτήτης εταιρειών Applied Ceramics and Sunceco, δήλωσε ότι το εργοστάσιο της Sunceco Battery που θα κατασκευαστεί στην πόλη Sisak, θα είναι έτοιμο προς λειτουργία εντός τριετίας και θα καταλαμβάνει έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια την παραγωγή ημιαγωγών και μικροτσίπ στο Sisak με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποίησε στην εταιρεία Applied Ceramics στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δεύτερη εταιρεία του στην Κροατία, η Sunceco, παράγει ηλιακές μονάδες, συστήματα και φωτισμό LED, καθώς και φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα.

Η επιχειρηματική φιλοσοφία του Matt Darko Sertić είναι να κατασκευάζει προϊόντα που δεν παράγονται ακόμη στην Κροατία με υψηλή ποιότητα. Σύμφωνα με τον Sertić, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εξαρτάται από τους ασιατικούς προμηθευτές και ότι πρέπει να έχει εγχώρια παραγωγή. Ο ίδιος πιστεύει στο νέο έργο όσο και στην παραγωγή μικροτσίπ, την οποία ξεκίνησε στην Κροατία μεταφέροντας τεχνολογία από τη Silicon Valley. Η βιομηχανία ημιαγωγών εξελίχθηκε ραγδαία και για να μπορέσει η Εφαρμοσμένη Κεραμική να καλύψει αυτές τις αλλαγές, ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει η παραγωγή στην Ευρώπη, οπότε τώρα το εργοστάσιο στο Sisak απασχολεί 135 υπαλλήλους, εξήγησε ο Sertić.

Τα μικροτσίπ που παράγει αυτήν τη στιγμή έχουν μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, οπότε η Applied Ceramics αύξησε την παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Η μέση ηλικία των εργαζομένων είναι 33 ετών και οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στο Sisak, αλλά για να αποκτήσουν ορισμένες δεξιότητες πηγαίνουν στην εγκατάσταση της εταιρείας στην πόλη Fremont της Καλιφόρνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας