Μενού Ροή
Σδούκου: Τον Φεβρουάριο το «Φορτίζω Παντού» - 8.900 φορτιστές ηλεκτροκίνησης σε όλη την Ελλάδα

Τον Φεβρουάριου θα «βγει» στη δημοσιότητα το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνησης σε όλη την Ελλάδα, όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο μεγαλύτερο Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση που πραγματοποιείται για 6η συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και το insider.gr, με φυσική παρουσία όλων των ομιλητών σε ένα μοναδικό χώρο συμβολικού χαρακτήρα, το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

H κ. Σδούκου ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για σχέδιο που αφορά τη δημιουργία 8.900 φορτιστών σε όλη την Ελλάδα, με επιδότηση η οποία θα ποικίλει ανά τις περιοχές της Ελλάδας και με την επιδότηση να είναι μεγαλύτερη περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας για την πορεία της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η κ. Σδούκου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα στον κλάδο, καθώς πριν από 3,5 χρόνια ήταν σε πολύ πρώιμη κατάσταση.

Το στέλεχος του ΥΠΕΝ είπε πως φτάσαμε τις 7.800 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα το 2022 και ότι ο στόχος του 2023 είναι να ξεπεραστούν οι 11.000 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. «Η Ελλάδα δεν είναι εκεί που ήταν το 2018-2019, του χρόνου θα είμαστε σε ακόμα καλύτερο επίπεδο» συμπλήρωσε.

Ταχυφορτιστές στις πιάτσες για τα πράσινα ταξί

Μιλώντας για τα «πράσινα»« ταξί, η κ. Σδούκου είπε ότι έχουμε ήδη τις πρώτες 10 αιτήσεις και άλλες 100 αιτήσεις υπό επεξεργασίας.

«Στρεφόμαστε στο πως θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε ταχυφορτιστές στις πιάτσες των ταξί» σημείωσε.

Με βάση μελέτη που «έτρεξε» ιδιώτης, υπάρχουν ήδη οι πρώτες 35 κατάλληλες πιάτσες, με την ίδια να συμπληρώνει πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε τη διαγωνιστική διαδικασία ώστε οι ιδιότητες να εγκαταστήσουν φορτιστές»

Πάνω από 2.000 δημόσια σημεία φόρτισης

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών στο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, δήλωσε πως από τα 58 δημόσια φόρτισης το 2019 σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000 δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

«Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους φορτιστές, πρέπει να διασφαλίσουμε την μέγιστη λειτουργικότητα αυτών των υποδομών» συμπλήρωσε ο κ. Ξιφαράς. «Το πλήθος των φορτιστών στο δημόσιο οδικό δίκτυο είναι κρίσιμο για την απόφαση ενός πολίτη να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για αυτό είναι κομβικό το κομμάτι της αύξησης των φορτιστών».

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχεται app που θα «βρίσκει» τα ελεύθερα σημεία φόρτισης

Στο κομμάτι των υποδομών θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα συνεργεία, τα ΚΤΕΟ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον πολίτη που έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το έχουμε ρυθμίσει μέσω του κανονιστικού πλαισίου των κοινών υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων των υπουργείων, συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα «πράσινα» ταξί, ο κ. Ξιφαράς είπε πως «είναι κρίσιμο οι επαγγελματίες του κλάδου να καταλάβουν πως τα πράσινα ταξί είναι το μέλλον και πως από εκεί και μόνο θα παίρνουν επιδοτήσεις».

Μιλώντας για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στο Οργανισμό Αστικό Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε πως «ο ΟΑΣΘ είναι έτοιμος να υποδεχθεί τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς πριν από 2 εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τη λειτουργία τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας