Μενού Ροή
Σύμπραξη Τουρκίας-Κίνας για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Με κινεζική στήριξη προχωρά η Τουρκία το σχέδιο παραγωγής του ηλεκτρικού SUV ΤΟGG. Χθες υπέγραψε στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με το όνομα Silk Road Clean Energy Storage Technologies, με την κινεζική Farasis Energy που παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι δύο πλευρές έχουν ως στόχο την ετήσια παραγωγική ικανότητα περισσότερων από 20 GWh με μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2035. Σύμφωνα με το business plan τα κελιά των μπαταριών θα παράγονται από την Farasis Energy στην Κίνα, ενώ τα πλαίσια των μπαταριών θα αναπτυχθούν από κοινού και θα παράγονται στην Τουρκία. Οι δύο εταιρίες στο μέλλον θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στην αποθήκευση ενέργειας.

 

Η TOGG, που χαρακτηρίζεται το καμάρι του Ερντογάν, είναι κοινοπραξία 5 τουρκικών εταιρειών-κολοσσών (Anadolu, BMC, Kok, Turkcell και Zorlu) και μέχρι το 2030 στοχεύει στο λανσάρισμα 5 ηλεκτρικών μοντέλων: Η αρχή αναμένεται να γίνει με το SUV μέσα στο 2022, ενώ θα ακολουθήσει ένα sedan, με την πεντάδα να ολοκληρώνουν ένα hatchback, ένα B-SUV και ένα MPV. Υπεύθυνος για το design των μοντέλων είναι ο ιταλικός σχεδιαστικός οίκος Pininfarina.

 

H τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της πόλης Gemlik, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από την Προύσα.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να περάσει τα σύνορα της Τουρκίας πουλώντας οχήματα στη Γερμανία, όπου υπάρχει ισχυρή τουρκική κοινότητα, ενώ θα ακολουθήσουν Γαλλία και Ιταλία. Στόχος της TOGG είναι να κατασκευάζει 175.000 μονάδες ετησίως, ενώ ως το 2030 επιδιώκει την πώληση 1.000.000 αυτοκινήτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας