Μενού Ροή
Ά. Γεωργιάδης: Η απάντηση στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των καυσίμων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ που κυκλοφόρησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των καυσίμων και στο οποίο παρατίθεται απόσπασμα από δήλωσή του, αντί άλλης απάντησης παραπέμπει στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργίας του κ. Δήμου Παπαδημητρίου, που εκδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017 για να εξηγήσει την αύξηση τότε στην τιμή των καυσίμων μετά και την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Στο δελτίο τύπου ο κ. Δ. Παπαδημητρίου δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης.

(…) Το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την τιμολόγηση και άλλων τύπων αργού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE) ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου Brent, μέσα στο 2016 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Από τις 30 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25%, προσεγγίζοντας υψηλά 18 μηνών.

Η απότομη αυτή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία ενεργοποιήθηκε από 1/1/2017.

Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση της τιμή του αργού πετρελαίου εκτελείται σε δολάρια Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 3% το 2016, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο του έτους (πτώση πάνω από 7%), εξαιτίας των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, επηρεάζοντας αναλόγως στην ευρωπαϊκή αγορά τις διεθνείς τιμές του αργού. Η αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου σε όρους ευρώ το τελευταίο έτος είναι της τάξης του 60% και ανέρχεται στα 12,9 λεπτά του ευρώ».

 

Με νέο τηλεοπτικό σποτ, ενταγμένο στην ευρύτερη καμπάνια του κόμματος «Καν’ τους off», η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα επίπεδα ακρίβειας.

Στο νέο βίντεο, το οποίο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο facebook και στο Twitter, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ακούγεται ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης να τονίζει πως «το φαινόμενο της ακρίβειας είναι υπαρκτό και παγκόσμιο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας