Μενού Ροή
Άδωνις Γεωργιάδης: «Κακοκαρδίζουμε επενδυτές, μου κάνουν παράπονα  καθημερινά πολλοί βιομήχανοι για το ηλεκτρικό δίκτυο»

Σήμα SOS για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά που δεν προχωρούν στην Ελλάδα λόγω του κορεσμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ εξέπεμψε σήμερα από το συνέδριο «Green Deal Greece 2022» του ΤΕΕ ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν είχαμε αυτή τη στιγμή δίκτυο άπειρο ή έστω πολύ μεγαλύτερο, σας διαβεβαιώ ότι οι επενδύσεις που έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου στον τομέα της πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας είναι ασταμάτητες», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε επενδύσεις και να κακοκαρδίζουμε επενδυτές γιατί απλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε χώρο.  Αυτοί θέλουν να φέρουν τα λεφτά τους και να φτιάξουν έργα στην Ελλάδα και να παράγουν ενέργεια την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη αλλά το δίκτυο δεν έχει χώρο», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέδειξε τα προβλήματα που ανακύπτουν εκ του ιδίου λόγου και στην ελληνική βιομηχανία. «Έχω βαρεθεί να ακούω βιομηχάνους που έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε: «θέλω να αξιοποιήσω την ηλιακή ενέργεια για το εργοστάσιό μου αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μου δίνει πρόσβαση στο δίκτυο. Και έχω κάνει αίτηση και περνάνε τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες και  μας ενημερώνουν από το ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν υπάρχει «χώρος». Και τους λέμε να φτιάξουν υποσταθμό και μας απαντούν  ότι και με υποσταθμό πάλι δεν υπάρχει «χώρος».

Αυτά σας λέω είναι πράγματα που τα ακούω σχεδόν επί καθημερινής βάσεως», τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ζήτησε τη συμβολή του ΤΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, για το οποίο αναγνώρισε ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση», γι’ αυτό και στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως διευκρίνισε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι αν όλο αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ εκφραστεί στην πράξη τότε, όπως τόνισε, «η Ελλάδα μπορεί να γίνει από χώρα εισαγωγέας ενέργειας που είναι όλα αυτά τα χρόνια, χώρα εξαγωγέας ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες και μάλιστα στις γειτονικές μας χώρες, οι οποίες έχουν τεράστια ανάγκη να συμπληρώσουν με καθαρή ενέργεια το δικό τους ενεργειακό μείγμα.  Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως όφελος για την εθνική οικονομία, την γεωπολιτική μας αξία και φυσικά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας», υπογράμμισε.

Στην συμβολή του ΤΕΕ

Τη συμβολή του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το ΤΕΕ, ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

“Θα κάνω όμως έναν απολογισμό για αυτά τα τρία χρόνια που είμαι στο Υπουργείο. Επί της ουσίας ήταν μια εποικοδομητική περίοδος. Εμείς εμπιστευόμαστε το θεσμό του ΤΕΕ αλλά εμπιστευόμαστε και το πρόσωπο του προέδρου του, Γιώργου Στασινού”.

Κάθε επένδυση πλέον περιέχει όρους green deal

Ο κύριος Γεωργιάδης στάθηκε και στις επενδύσεις που σχεδιάζονται και πλέον πρέπει όλες να περιλαμβάνουν κριτήρια πράσινης ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε “Στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί πλέον να γίνει καμία επένδυση χωρίς να ακολουθεί τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Οι επενδύσεις που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι εικόνα του παρελθόντος”.

Για να γίνει μια μεγάλη επένδυση ακόμα και τουριστική πρέπει να έχει μέσα ειδικό πρόβλεψη για  πράσινη ενέργεια και πολλές φορές ιδιοπαραγωγή ενέργειας.

Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι η επένδυση του ελληνικού. Είναι μια μεγάλη αστική ανάπλαση, είναι  real estate, είναι τουριστικό, είναι οικιστικό. Και μέσα έχει την παραγωγή της ενέργειας που θα καταναλώνει από net metering μέχρι αιολική ενέργεια”.

“Για να αντιμετωπίσουν όλες οι βιομηχανίες το υψηλό ενεργειακό κόστος ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μονάδες πράσινης ενέργειας. ’Άρα ότι μιλάμε πλέον για ανάπτυξη που  μέσα  έχει το green.

Επιπροσθέτως ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση. Πιο αναλυτικά είπε “Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί σήμερα ότι η ευρωπαϊκή ένωση δίνει τη μάχη για ολόκληρη την ανθρωπότητα για το περιβάλλον.Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πράσινη ενέργεια. έχουμε ήλιο , έχουμε αέρα. Γενικά έχουμε πλεονεκτήματα”.

 Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη δικτύου

 “Έχουμε όμως ένα πρόβλημα, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δίκτυο. Οι αιτήσεις που έρχονται κάθε μέρα στο γραφείο μου για πράσινη ενέργεια είναι άπειρες. Αν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε όλες αυτές θα μπορούσαμε να εξάγουμε και στις γειτονικές χώρες και η Ελλάδα από εισαγωγέας ενέργειας να γίνει εξαγωγές τα επόμενα χρόνια”.

“Θα ήταν ένας μεγάλος εθνικός στόχος για το πως θα πάμε γρηγορότερα σε ανάπτυξη δικτύου και αυτό θα ήταν και ένα πεδίο για εσάς από το ΤΕΕ να κάνετε προτάσεις . Να βοηθήσετε με συμβούλους και εμάς τους υπουργούς. Να μας πείτε τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγαλώσουμε γρηγορότερα το δίκτυο”.

“Είμαι πολύ περήφανος , που η κυβέρνηση της ΝΔ πρωταγωνιστεί στις δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με βήματα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Φυσικά σε όλα αυτά τα βήματα είχαμε και αντιδράσεις, σε κάποιες περιπτώσεις λογικές και σε κάποιες όχι”.

“Ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι χώρα που πήρε πρώτη την  έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ . Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην πράσινη ανάπτυξη. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου το  green deal  αν κινηθούμε έξυπνα. Και νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου’.

 Το 2021 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων

 Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα μικρό απολογισμό των ξένων επενδύσεων που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λέγοντας “Το 2021 είχαμε ρεκόρ άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα των τελευταίων 28 ετών  και το 2022 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό έγινε επί θητείας μου”.

“Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τα επόμενα χρόνια αν ο λαός μας ξαναεμπιστευτεί,  γιατί μην ξεχνάμε ότι ο λαός είναι το μεγάλο αφεντικό.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει κάποια στιγμή αλλά η  μάχη με την κλιματική αλλαγή είναι αυτή που θα κρατήσει καιρό. Και η Ελλάδα είναι εδώ να πρωταγωνιστήσει”.

 -Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

 

https://greendealgreece22.economix.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας