Μενού Ροή
Αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ανακοίνωσε η Alpha Bank, στόχος η ανάπτυξη

Το σχέδιο της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας «στόχος είναι να προστατευθεί η επένδυση των υφιστάμενων μετόχων».

Σημειώνεται ότι η μετοχή μετά τις 13.00 «κλείδωσε» στο limit-down, υποχωρώντας στα 0,868 ευρώ, ενώ η αξία των σημερινών συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 47 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων.

Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την επίσπευση των ανακοινώσεων για την αύξηση κεφαλαίου καθώς σχετικές πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στην αγορά έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση την τιμή της μετοχής της τράπεζας. Στις 13.00 η μετοχή υποχωρούσε κατά 29% στα 0,88 ευρώ.

Στόχος της αύξησης κεφαλαίου είναι η επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο να πετύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2021.Πρόκειται για κίνηση ζωτικής σημασίας για την τράπεζα καθώς μέσω της αύξησης θα αντιμετωπίσει οριστικά την κληρονομία της κρίσης επιτρέποντας στη διοίκηση Β. Ψάλτη να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου που είναι σε εξέλιξη, αλλά και την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πρόσφατα την υλοποίηση μιας νέας μεγάλης τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», καθώς και με δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η Alpha Bank επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του δείκτη «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια.

Μετά το Project Galaxy, μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, και την πώληση του 80% της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, η Alpha προγραμματίζει τρεις συναλλαγές «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 3,3 δισ.ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η Alpha βρίσκεται σε πορεία μείωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς τον έχει ήδη μειώσει, μετά το Galaxy, στο 24%, ενώ ο Δείκτης Καθυστερήσεων υποχώρησε στο 13% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου. H Alpha, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μειώσει τα ΜΕΑ κατά 65% έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες και ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά τα καταγγελθέντα ΜΕΑ σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, κατά 71%, έναντι μέσου όρου 42% των ανταγωνιστών της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας