Μενού Ροή
Ανοδικά αφομοιώνει το χρηματιστήριο τα αποτελέσματα ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Τα πολλά χτεσινά εταιρικά αποτελέσματα από τον κλάδο της ενέργειας αφομοιώνει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία προς τις 900 μονάδες. Στις 14:30 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,90% στις 89183 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 31,8 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές βρίσκονται και σε διαδικασία «επανεξέτασης» της πληθώρας των χθεσινών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α' τριμήνου, καθώς πέραν της Eurobank, δημοσιοποίησαν μεγέθη ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ. Όπως δείχνει η πορεία των μετοχών οι ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ γίνονται δεκτές με ικανοποίηση. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ ο επικεφαλής του ομίλου κ. Αν. Σιαμίσιης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό στην εταιρεία συμμετοχών θα ανήκουν ως ξεχωριστές εταιρικές οντότητες τα Ελληνικά Πετρέλαια δηλαδή ο τομέας της διύλισης, η εμπορία (ΕΚΟ), ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ELPEDISON), οι Ανανεώσιμες Πηγές κ.α.

Με ενδιαφέρον εξετάζει η αγορά και τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, καθώς η εταιρεία θα προχωρήσει σε άντληση του ποσού των 121 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρξει restart στην κατασκευαστική της δραστηριότητα. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξαν πως δεν περιμένουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) από τον οποίο προήλθαν οι μεγάλες ζημιές του ομίλου την τελευταία πενταετία.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ (+0,11%), το ενδιαφέρον στρέφεται στο γεγονός ότι από κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2020, η εταιρεία πέρασε φέτος σε ζημιές 29 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που η διοίκηση αποδίδει σε εφάπαξ επιβαρύνσεις. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τις εφάπαξ επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση, τα EBITDA μειώθηκαν σημαντικά, κατά 15%, υποχωρώντας από 218,3 σε 186,3 εκατ. ευρώ.

Η προσοχή παραμένει στραμμένη και στις τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να διατηρούν την πολύ καλή στάση απέναντί τους και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 2,34%. Στο +2,71% η μετοχή της Alpha Bank, η οποία πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,72%, μετά και τη σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεων της διοίκησής της για τα κόκκινα δάνεια. Κέρδη 1,44% για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη α' τριμήνου σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ στο +2,35% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Οριακά κέρδη 0,12% για την Attica Bank, η οποία προχώρησε σε μία ακόμη διάψευση δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν ότι μπορεί να την απορροφήσει άλλη τράπεζα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των Jumbo (3,7%), Fourlis (2,14%), Ελλάκτωρ (2%), ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,9%), της Viohalco (-0,85%) και του ΟΠΑΠ (-0,46%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας