Μενού Ροή
Χρηματιστήρια: Βουτιά των τραπεζικών μετοχών – Πρόσκαιρη η ανακούφιση των αγορών

Οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα κατρακύλησαν σήμερα μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS με τη στήριξη του ελβετικού κράτους, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο.

Η μετοχή της Credit Suisse έκανε βουτιά 62% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της αγοράς και πριν λίγο διαπραγματευόταν με απώλειες 58% στα 0,78 ελβετικά φράγκα. Η μετοχή της UBS κατρακυλούσε πριν λίγο 10% στα 15,34 φράγκα.

Οι μεγάλες αυτές απώλειες ήρθαν μετά τις μεγάλες πωλήσεις στις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς η πρώτη αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάσχεση της τραπεζικής κρίσης εξατμίστηκε γρήγορα.

Ειδικότερα, η προσοχή των επενδυτών μετατοπίστηκε στο μεγάλο πλήγμα που θα δεχθούν ορισμένοι ομολογιούχοι της Credit Suisse μετά την εξαγορά από την UBS, το οποίο προστέθηκε στις ανησυχίες για άλλους βασικούς κινδύνους, όπως της μετάδοσης, της εύθραυστης κατάστασης των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και των προκλήσεων για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό και τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μετά από τον τραπεζικό πανικό εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και δύο παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από τις Αρχές, αυτό το πρόβλημα δεν φεύγει, αντίθετα έχει γίνει παγκόσμιο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Jones Trading.

«Τα δημοσιεύματα ότι η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse θα μεγεθύνει πιθανόν τα προβλήματα, μετατοπίζοντάς τα στην UBS», πρόσθεσε.

Με βάση τη συμφωνία, οι ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να μηδενισθεί η αξία ομολόγων additional tier 1 (AT1) της Credit Suisse, τα οποία είχαν ονομαστική αξία 17 δις. δολαρίων, εξοργίζοντας κάποιους κατόχους των τίτλων αυτών, οι οποίοι θεωρούσαν θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.

Οι τιμές των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse βυθίστηκαν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή αγορά, με μία σειρά δολαριακών ομολόγων να προσφέρονται έναντι 2 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

H βουτιά της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ήταν το «κερασάκι» στην πτώση των τραπεζικών μετοχών καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών το σαββατοκύριακο για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι μετοχές των τραπεζών Standard Chartered και HSBC έκαναν βουτιά πάνω από 6% η κάθε μία σε χαμηλά δύο μηνών και πλέον στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, με την HSBC να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και έξι μήνες.

Ο δείκτης MSCI για τις χρηματοπιστωτικές μετοχές στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) μειώθηκε 1,3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας