Μενού Ροή
ElvalHalcor: Τρεις φορές υπερκάλυψη στο ομόλογο – Στο 2,45% το επιτόκιο

Εξαιρετική ήταν η υποδοχή που είχαν οι επενδυτές στο ομόλογο της ElvalHalcor, καθώς υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν τρεις φορές, ενώ το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 2,45%. Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, η συνολική ζήτηση από τους επενδυτές ανήλθε στα 734,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ζητούσε έως 250 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, η τελική απόδοση των Ομολογιών της εισηγμένης ορίστηκε σε 2,45% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,45% ετησίως.

Σημειώνεται ότι η εισαγωγή των 250.000 ομολογιών, προς 1.000 ευρώ έκαστη, θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής:

α) 170.000 Ομολογίες (68% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές,

και β) 80.000 Ομολογίες (32% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Σε γόνιμη περίοδο η εταιρεία

Θυμίζουμε ότι η έκδοση του ομολόγου έγινε με διαδικασίες express για την ElvalHalcor, καθώς έσπευσε να προλάβει τυχόν… εμπλοκές και κωλυσιεργίες λόγω των εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων αναφορικά με την πανδημία.

Στόχος της εταιρείας είναι να χρηματοδοτήσει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα αλλά και να μειώσει το κόστος χρήματος από παλαιότερους δανεισμούς, πετυχαίνοντας καλύτερα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση της περασμένης Τρίτης που έλαβε χώρα στο ιστορικό κτήριο του παλιού χρηματιστηρίου στην οδό Πεσμαζόγλου 1, η εταιρεία τώρα δουλεύει με φουλ capacity στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, φτάνοντας τους 360 χιλ. τόνους. Έτσι, μέσα στο 2022 θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη επένδυση 100 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσει τους 500 – 520 χιλ. τόνους και να μπορέσει να ικανοποιήσει την τεράστια γκάμα των πελατών σε όλο τον κόσμο, που έχουν σχεδόν «κλεισμένες» παραγγελίες.

Πλέον η ElvalHalcor βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αλλαγής των τάσεων, όπου τα προϊόντα που παράγει, αλουμίνιο και χαλκός, είναι στην κορυφή της ζήτησης σε όλη την υφήλιο και μάλιστα όσο ποτέ στην ιστορία.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με εξαιρετικά γοργούς  ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη (100%) ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ίδιο αέναη «ζωή» σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα έχει και ο χαλκός που επίσης ανακυκλώνεται στο 100%.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.

 

Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου:

 Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*.

  • Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**
  • Αυτοκινητοβιομηχανία:
    • Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας