Μετά από πολλά χρόνια πρωτοκαθεδρίας των τραπεζών σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις, ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών κυριάρχησε για δεύτερη χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας τα ηνία και σε ό,τι αφορά τον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη.
Μετά το εκπληκτικό 2021 όπου οι εισηγμένες «σήκωσαν» μέσω ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου πάνω από 8 δισ. ευρώ, με το ήμισυ αυτών να γίνεται από τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, ο συγκεκριμένος τομέας βγήκε περαιτέρω στο προσκήνιο το 2022. Μολονότι το έτος που φεύγει δεν είχε αντίστοιχου βεληνεκούς αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων με την περασμένη χρονιά, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων άλλαξε το «μωσαϊκό» των αγορών διεθνώς, εντούτοις ο κλάδος ήταν leader ξανά.
Η αλήθεια είναι πως ο πόλεμος, η αλλαγή του ενεργειακού καθεστώτος σε όλη την Ευρώπη, η ανάγκη για περισσότερη αυτονομία στις εκάστοτε χώρες και η συνεχιζόμενη πράσινη μετάβαση, με όλο το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησε, λειτούργησε ως επιταχυντής νέων προσαρμογών και εξελίξεων στον κλάδο.
Οδηγός η ενέργεια στο ΧΑ
Στην εγχώρια αγορά λοιπόν, ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των διυλιστηρίων είναι στη θέση του οδηγού, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών συμφωνιών και deals όσο και από πλευράς αποδόσεων στο χρηματιστήριο. Αυτός ο τομέας έχει δώσει πάνω από είκοσι μικρά και μεγαλύτερα deal εντός του 2022.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι μετοχές του συγκεκριμένου τομέα, ξεχωρίζουν όχι μόνο σε αποδόσεις, αλλά και σε όγκους και τζίρους, παίρνοντας την «αρχηγία» από τις τράπεζες. Μια εξέλιξη που δείχνει ότι ο κλάδος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χρηματιστήριο και να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς πλέον επηρεάζει και το Γενικό Δείκτη – συνολικά – περισσότερο από τις τράπεζες.
Οι μετοχές της ενέργειας άλλωστε, μαζί με αυτές των τραπεζών «ευθύνονται» για την υπεραπόδοση φέτος του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των διεθνών αγορών, που κλείνουν με σημαντικές απώλειες το έτος, ενώ το Χ.Α. όχι μόνο μάζεψε όλες τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου, αλλά πλέον βρίσκεται στο +3,41%.
Ο κλάδος της ενέργειας έχει ήδη τρεις συμμετοχές στον MSCI Standard Greece (ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή), ενώ υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές να επιστρέψει στο δείκτη και η Motor Oil μέσα στους πρώτους μήνες του 2023, καθώς δείχνει να πληρεί τις προϋποθέσεις.
Διυλιστήρια αλλά και όμιλοι όπως Μυτιληναίος παρουσίασαν στο 9μηνο ιστορικά ρεκόρ μεγεθών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία επενδυτικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο, όπως η Fairfax δίνουν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, καθώς ανέβασε εκ νέου το ποσοστό του άνω του 5% στη ΜΥΤΙΛ.
Το 2022 λοιπόν, η μετοχή της Motor Oil είναι στην κορυφή με επίδοση +58,40% έχοντας φτάσει στα 21,78 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 2,41 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει μοιράσει και μερίσματα!
Ακολουθεί η Τέρνα Ενεργειακή με απόδοση +49,63%, εν μέσω προσδοκίας ότι το μεγάλο deal πώλησης θα «κλειδώσει» σύντομα. Η Μυτιληναίος ενισχύεται σε ποσοστό 30,73%, η Ελλακτωρ κερδίζει 28,25%, η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) είναι στο +20,74% και η ΓΕΚ Τέρνα +13,55%. Στον αντίποδα, υστερούν σημαντικά μετοχές όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Intrakat και AVAX.
Παράλληλα και το μήνα Δεκέμβριο όπου ο Γ.Δ. έχει άνοδο 1,26% ξεχωρίζοντας έναντι των διεθνών δεικτών, ξανά οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου ενέργειας και υποδομών έχουν κάνει τη διαφορά, καθώς οι τράπεζες υστερούν. Η Motor Oil κερδίζει 13,14% σε μηνιαία βάση, η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο +12,88%, η Μυτιληναίος +10,26%, η Helleniq Energy +6,22%, η Τέρνα Ενεεργειακή +4,21% και η Intrakat +9,70%, με φόντο τις διεργασίες για την αύξηση κεφαλαίου.