Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ενεργειακές μετοχές – Ξεχώρισαν ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, Ελλάκτωρ – Πλήγμα για τις «μικρές»

ενεργειακές μετοχές

Μεικτή είναι η εικόνα των αποδόσεων για τις ενεργειακές μετοχές τόσο το μήνα Νοέμβριο όσο και το 11μηνο του 2022, κάτι που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν δύο ή και τρεις ταχύτητες στον κλάδο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση ο ενεργειακός τομέας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας (αλλά και της προηγούμενης) χρονιάς βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα κεφάλαια από αυξήσεις κεφαλαίου και ομόλογα, ενώ έδωσε και (μακράν) τα περισσότερα deals.

Φέτος ξεπερνούν τα 30 τα μικρά ή μεγαλύτερα deals και οι ευρύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και κοινοπραξίες που έχουν «κλειδώσει» μέσα στο 2022, καθιστώντας το τρέχον έτος το πιο πλούσιο και «παραγωγικό» των τελευταίων πολλών ετών. Μολονότι φέτος δεν έχουμε – τουλάχιστον έως τώρα – συμφωνία ανάλογης αξίας με την περυσινή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ όπου το αυστραλιανό Macquarie Group έδωσε 2,1 δισ. ευρώ στην πιο προσοδοφόρα ιδιωτικοποίηση της ιστορίας της χώρας, εντούτοις υπάρχουν πολλές συμφωνίες που αλλάζουν ολιστικά το χάρτη στον κλάδο.

Εξαγορές εισηγμένων αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών, συμφωνίες επιχειρηματικής σύμπραξης με στόχο διάφορα projects στην πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, πράσινο υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση) και άλλες τέτοιες διαδικασίες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Cenergy Holdings, Μυτιληναίος, HelleniQ Energy, ΔΕΗ και AVAX βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, είτε λόγω ανακοινωμένων deals, είτε λόγω επικείμενων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν κινήσεις πώλησης πακέτων, placements ή επιχειρησιακές συμπλεύσεις και κοινοπραξίες.

Ποιοι διακρίθηκαν, ποιοι υστέρησαν στο ταμπλό

 

Αντιθέτως με το μήνα Οκτώβριο όπου οι αποδόσεις ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακές, τον Νοέμβριο οι αποδόσεις ήταν σαφώς ηπιότερες. Θυμίζουμε ότι το μήνα Οκτώβριο δύο ενεργειακές μετοχές , οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος είχαν πρωταγωνιστήσει με αποδόσεις άνω του 20%. H ΔΕΗ είχε εντυπωσιάσει με απόδοση 22,9%, ενώ η Μυτιληναίος είχε δώσει απόδοση 21,4%, η Τέρνα Ενεργειακή +14,1%, η Viohalco +12,3%, Hellenic Energy +10,4% κ.ο.κ.

Το Νοέμβριο ο όμιλος Viohalco αφυπνίστηκε χρηματιστηριακά έχοντας διψήφιες αποδόσεις. Η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 12,6%, στο +12% έκλεισε η ElvalHalcor που μολονότι δεν ανήκει στο «σκληρό» πυρήνα του ενεργειακού τομέα, εντούτοις λόγω του ενεργειακού κόστους και της μεγάλης βιομηχανικής της παρουσίας δικαιωματικά μπαίνει στον «κλάδο», όπως και η μητρική της, η Viohalco που ενισχύθηκε κατά 11,8% το Νοέμβριο. Αμφότερες όμως καταγράφουν απώλειες σε επίπεδο 11μήνου χάνοντας 13,3% και 7,4% αντίστοιχα, ενώ η Cenergy Holdings κερδίζει 3,5% σε επίπεδο έτους.

Απόλυτη κυριαρχία των Τέρνα Ενεργειακή, MotorOilκαι Ελλάκτωρ το 11μηνο

Σε επίπεδο 11μήνου, οι ενεργειακές μετοχές κυριάρχησαν με έμφαση. Η Τέρνα Ενεργειακή έχει απόδοση 43,6%, η Motor Oil +40% και η Ελλάκτωρ +35,5%. Στον αντίποδα, με μεγάλη πτώση 29,9% έκλεισε η ΔΕΗ το 11μηνο, μολονότι και το Νοέμβριο ήταν ανοδική σε ποσοστό 3,1%.

Στον Mid Cap οι απώλειες σε επίπεδο 11μήνου είναι μεγάλες. Η Intrakat υποχωρεί σε ποσοστό 33,6% ενώ κέρδισε μόλις 2,9% το Νοέμβριο, το ΑΔΜΗΕ (που βγαίνει από τον FTSE 25 οσονούπω) υποχωρεί σε ποσοστό 28,4% ενώ κέρδισε 3,2% το Νοέμβριο, ενώ η AVAX παρά την ενίσχυση κατά 3,5% το μήνα που έφυγε, εξακολουθεί να χάνει 25% σε επίπεδο έτους.

Διαβάστε επίσης

BALKAN DESK

Σκόπια, του Bojan Stojkovski Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Νάσερ Νουρεντίνι δήλωσε ότι οι αρχές έχουν λάβει «αποδεκτή προσφορά» για τη διαδικασία ανάθεσης...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. έχει υπογραφεί», αναφέρει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε επιστολή της έπειτα από ερώτημα της...

ΑΠΕ

Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία των αιολικών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την MORE να ακολουθεί βραχεία κεφαλή. Πρωταθλητές στη νέα εγκατεστημένη ισχύ MYTILINEOS  και Iberdola Rokas-...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση της τάξης του 187% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανακοίνωσε για το 2022 η MYTILINEOS, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €466 εκατ....

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE