Μενού Ροή
Ενεργειακή κρίση και οι φόβοι για πληθωρισμό έριξαν στο χρηματιστήριο

Στο περιθώριο της χρηματιστηριακής αγοράς κρατήθηκαν σήμερα οι αγοραστές, που είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο κατά 2,47% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η ενεργειακή κρίση, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών έχουν εντείνει την αβεβαιότητα για την πορεία των αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 884,05 μονάδες, με απώλειες 0,96%, ενώ ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν μέτριος, στα επίπεδα των 35,1 εκατ. ευρώ.

Κύρια πηγή ανησυχίας για τις αγορές είναι η κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, με το μπρεντ σήμερα να κερδίζει σχεδόν 2% και να ανεβαίνει στα 84 δολ, σε υψηλό επτά ετών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος θα παραταθεί και η τιμή πιθανόν να ξεπεράσει τα 90 δολ. το επόμενο διάστημα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ προειδοποίησε τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη την άνοδο του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι πιθανόν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχισθούν για μεγαλύτερη περίοδο από όσο αναμενόταν αρχικά.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας, οι πιέσεις ήταν γενικευμένες μεν (79 - 26 η αναλογία πτωτικών - ανοδικών μετοχών), αλλά χωρίς να παρατηρούνται ακραίες πιέσεις. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,37%, με τη Eurobank να αποφεύγει τις απώλειες και να κλείνει με άνοδο 0,48% και την Πειραιώς να είναι η μοναδική σήμερα με πτώση μεγαλύτερη του 1% (1,39%).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο η Σαράντης έκλεισε με άνοδο (1,14%). Η Coca Cola HBC ήταν «βαρίδι» για τους βασικούς δείκτες (-1,68%), ενώ από τις μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ο ΟΤΕ έχασε 1,12, η Mytilineos 0,93% και η ΔΕΗ 1,58%. Αξιοσημείωτη η άνοδος της Reds κατά 8,55% με συναλλαγές αξίας 2,3 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας