Μενού Ροή
Ενεργειακό πάρτι με Motor Oil και ΔΕΗ στο χρηματιστήριο - Έκλεισε σε υψηλά 9 ετών με άνοδο 1,25%

Πάρτι ξαφνικά στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να «σπάει» με φόρα τις 1.230 μονάδες και ήδη να κοιτάζει νέα υψηλά 9 ετών. Πρωταγωνίστριες και σήμερα ενεργειακές μετοχές όπως αυτές της Motor Oil η οποία εκτοξεύθηκε στο +5% και αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 μήνα. Εντυπωσιακή ήταν η «εικόνα» και των ΔΕΗ – ΕΛΠΕ.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,25% στις 1.236,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.240,22 μονάδων (+1,58%) και 1.220,99 μονάδων (+0,01%). Ο τζίρος ανήλθε στα 97,78  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,22 εκατ. τεμάχια αξίας 5,41 εκατ. ευρώ.

Υψηλές «πτήσεις» για τον Γ.Δ.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις», και καταρρίπτει ακόμη ένα υψηλό 9ετίας, ενόσω η διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξάνεται διαρκώς.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η Motor Oil καθώς ο νέος συνεταιρισμός με την ΔΕΗ αποδίδει διπλό όφελος για την εταιρεία με την εξαγορά του 75% της Unagi κατόχου ενός χαρτοφυλακίου 16 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,9GW.

Αφενός η εταιρεία ΜORE με σημερινή εγκατεστημένη ισχύ 800 MW (μετά την εξαγορά της Άνεμος από την Ελλάκτωρ) θα αυξήσει την ισχύ της, και αφετέρου θα αποκτήσει αγοραστή για την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών όταν τα ώριμα έργα της νέας εταιρείας θα αρχίσουν να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η συμφωνία στις ΗΠΑ

Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, χάρη και στη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους, κάτι που αποτρέπει την στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου και επαναφέρει την ηρεμία στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στα εσωτερικό, η ευφορία του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου και η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου παρέχουν ισχυρή ώθηση και προλειαίνουν το έδαφος για την πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στην περιοχή του 3,8%, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 4,3%. Αυτό σημαίνει ότι το spread των δύο χωρών κυμαίνεται στις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 25 ετών.

Ταυτόχρονα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται ως άκρως ικανοποιητική, ενώ οι επενδυτές ήδη μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, η οποία «διασώζει» το δημόσιο από το καταστροφικό σενάριο της μερικής χρεοκοπίας και προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» στις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει οριακά 0,15% και υποχωρεί ελαφρώς στις 460 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,28%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,29% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,63%. Σε Λονδίνο και Wall Street, τα χρηματιστήρια είναι κλειστά λόγω αργίας.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ήπια πτωτικά. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,59% και τα 72,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,83% και τα 76,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,16% και τα 1.966 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα

Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση, με το 10ετές ελληνικό  ομόλογο στο 3,84% και το Ιταλικό στο 4,29% με το μεταξύ τους spead στις -45 μονάδες βάσης.

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.

Αν όχι από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, τότε στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS που είναι ο επόμενος σταθμός.

Βέβαια υπάρχει και το παράθυρο με τη Scope στις 4 Αυγούστου, εφόσον η ΕΚΤ ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να μπει στη λίστα με τους υπόλοιπους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Aκολουθεί η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20 Οκτωβρίου 2023 η  Standard and Poor's και ολοκληρώνεται στις 1 Δεκεμβρίου 2023  από την Fitch.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας