Μενού Ροή
Επικράτηση αγοραστών με μικρό τζίρο στο Χ.Α. και επανάκτηση των 800 μονάδων

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων έκλεισε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα εξαιρετικά περιορισμένης διακύμανσης μόλις 6,5 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, τα πονταρίσματα σε κάποιες μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap έφεραν «εύκολη» άνοδο, καθώς αποσύρθηκαν οι πωλητές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος ανοίγοντας στις 798,14 μονάδες (+0,44%) που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ έκλεισε στο τέλος στις 804,24 μονάδες με άνοδο 1,21% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 804,78 μονάδες (+1,28%). Ήταν μια συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών οι οποίες κατήλθαν στα 29,24 εκατ. ευρώ, που είναι μια από τις μικρότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών, στοιχείο που δείχνει ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.

Οι μέσες συναλλαγές το 2022 είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η σημερινή επίδοση είναι στο 1/3 του τζίρου του έτους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Οι τράπεζες διακίνησαν 8,44 εκατ. ευρώ, με τον Large Cap να διακινηθεί 25,9 εκατ. ευρώ, τον Mid Cap 1,4 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι σ’ όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκε τζίρος μόλις 1,9 εκατ. ευρώ.

Το θετικό είναι ότι η αγορά δείχνει διαθέσεις να «δέσει» την περιοχή των 800 μονάδων, ενώ από την άλλη πλευρά σημαντικές πωλήσεις κάτω από τη ζώνη των 790 μονάδων δεν παρουσιάζονται, όπως έδειξε η εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει στις διεθνείς αγορές, οι οποίες σήμερα κινήθηκαν θετικά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street.

Αύριο Τρίτη 19 Ιουλίου ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουλίου στην Ευρωζώνη, ενώ οι επενδυτές στην Ευρώπη περιμένουν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου την προσεχή Πέμπτη αναμένεται προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, η πιο πρόσφατη εικόνα του οποίου αναμένεται την Τρίτη με τα στοιχεία του ΔΤΚ της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο.

Πέρα από την απόφαση για τα επιτόκια και τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η συνάντηση αναμένεται παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο που θα συγκρατήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από το να εκτοξευθούν πολύ ψηλά.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα (21/7) αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο αναφορικά με τον «πόλεμο» της ενέργειας, καθώς τότε θα διαφανούν οι προθέσεις της Ρωσίας για το αν θα ανοίξει για τα καλά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream ή αν θα συνεχίσει τα… γυμνάσια. Βεβαίως ήδη η Ευρώπη κάνει προσαρμογές και σχεδιάσει την επόμενη ημέρα χωρίς το ρωσικό αέριο, όμως αυτοί οι σχεδιασμοί δεν δύνανται να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα άμεσα, καθώς απαιτούν χρόνο.

Τα δύο τελευταία ζητήματα θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση διεθνώς, με τη μεγάλη εικόνα να καθορίζεται από τις εξελίξεις στην ενέργεια, επισκιάζοντας όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις, η εταιρική κερδοφορία και η εξέλιξη της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα των αγορών τις τελευταίες ημέρες δε δείχνει πανικό αντίστοιχο με το… διακύβευμα που είναι τεράστιο, την ώρα που η πολιτική κρίση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζεται. Στην Ιταλία υπάρχει πίεση στο Μ. Ντράγκι να συνεχίσει στην πρωθυπουργία, ενώ στην Ουγγαρία χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στη Βουδαπέστη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον φορολογικής μεταρρύθμισης και μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Πονταρίσματα σε FTSE 25 και Mid Cap

Πάντως παρά το μικρό τζίρο υπήρξαν ενδιαφέροντα πονταρίσματα σε μετοχές τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap. Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε την εικόνα δύο ταχυτήτων με τις Εθνική και Eurobank να ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 3% ενώ υστέρησαν οι Alpha Bank και Πειραιώς. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 7,24%, με την Πειραιώς να χάνει 10,30% έχοντας μαζί με την Alpha Bank τη χειρότερη συμπεριφορά από την αρχή του χρόνου συγκριτικά με τις Εθνική και Eurobank που δείχνουν πιο αμυντικά χαρακτηριστικά.

Κέρδη άνω του 3% είχαν επίσης οι Aegean Airlines και Quest Συμμετοχών, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ και άνω του 1% οι Coca Cola HBC, Τιτάν, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ, Jumbo και Motor Oil. Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν οι Intracom Holdings (+6,41%), Cenergy Holdings (+4,33%), ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, Profile και Epsilon Net. Στο σύνολο της αγοράς 74 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.

Πηγή: businessdaily.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας