Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

«Επιστροφή» των ενεργειακών μετοχών, με οδηγό τη ΔΕΗ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην κορυφή των αποδόσεων είναι οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με τον κλάδο να «επιστρέφει» για τα καλά – με αιχμή τη ΔΕΗ – ύστερα από τις πιέσεις που υπέστη το Σεπτέμβριο.

Ο ενεργειακός τομέας μαζί με τις τράπεζες έχουν κάνει τη διαφορά κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη στο Χ.Α., οδηγώντας σε απρόσμενα καλή πορεία ένα μήνα που παραδοσιακά είθισται να είναι διορθωτικός.

Πρόκειται για μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτή που είχαν οι μετοχές του κλάδου κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, όπου το ήμισυ αυτών είχαν διψήφιο ποσοστό απωλειών, σαφώς μεγαλύτερες του Γενικού Δείκτη.

Μάλιστα, οι μετοχές του κλάδου υπερέχουν καταφανώς τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και της ευρύτερης αγοράς, πιστοποιώντας ότι έχουν έρθει εκ νέου για τα καλά στο προσκήνιο, εν μέσω αυξημένων όγκων, αλλά και έντονης ειδησεογραφίας.

Ασφαλώς, κεντρικός καταλύτης τόσο για τον κλάδο όσο και για όλη την αγορά ήταν οι εξελίξεις στη ΔΕΗ, καθώς η απρόσκοπτη έγκριση και μάλιστα με μεγάλη αποδοχή της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου, που δύναται να αλλάξει θεαματικά το status quo στην Επιχείρηση και ευρύτερα στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, ξεμπλόκαρε όλη την αγορά.

Καταλύτης η ΔΕΗ

Η «παρέλαση» των δεκάδων μεγάλων διεθνών επενδυτικών σχημάτων που θέλουν να ποντάρουν στην ΑΜΚ είναι κάτι αξιοσημείωτο για μια επιχείρηση που όλα τα περασμένα χρόνια είχε μετατραπεί σε «κάδο» απορρόφησης πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κραδασμών.

Εύλογα, η μετοχή, μετά τη διόρθωση σε ποσοστό 18% κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, κλείνει ανοδικά στις 13 από τις 14 έως τώρα συνεδριάσεις του Οκτώβρη πρωταγωνιστώντας στην άνοδο με επίδοση +15,85%.

Μάλιστα, αν συμπεριληφθεί και η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτέμβρη, τότε η ΔΕΗ έχει συμπληρώσει 14 θετικά κλεισίματα στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις του Χ.Α. έχοντας απόδοση +18,75%. Με λίγα λόγια, ο τίτλος οδεύει να εξαλείψει τις απώλειες του Σεπτέμβρη.

Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 9,50 ευρώ με άνοδο 2,15%, όγκο 822.533 τεμάχια και 7,77 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε στα 2,20 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες ενεργειακές

Εξαιρετική εικόνα κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη έχει και η μετοχή της Motor Oil που ενισχύεται σε ποσοστό 13,86% και έρχεται δεύτερη σε απόδοση τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap.

H Μυτιληναίος, μετά το εντυπωσιακό +3,02% της Τρίτης και το +1,11% χθες, ανέβασε την απόδοσή του τον τρέχοντα μήνα στο +10%.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 9,95%, η Ελλάκτωρ κερδίζει 8,80%, το ΑΔΜΗΕ είναι στο +8,28%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +8%, η Viohalco +7%, η ElvalHalcor +4,79%, ενώ μικρότερα κέρδη ύψους 3% έχει η Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει η θυγατρική της Viohalco Cenegry Holdings με απόδοση 10,92%, η AVAX είναι στο +8% και η Intrakat +6,03%.

Διαβάστε επίσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνέων την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση, (στρατηγικές επενδύσεις, αναπτυξιακός νόμος,...

ΑΠΕ

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την ανάγκη προγραμματισμού σε βάθος 10ετίας των διαγωνισμών για τις ΑΠΕ απέστειλε ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σε υπόθεση για γερά νεύρα και με πλούσιο παρασκήνιο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει τους όρους της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE