Μενού Ροή
Γιατί πρωταγωνίστησαν οι μετοχές ενέργειας (και) το 2021

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πρωταγωνίστριες ήταν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών και το 2021 και μαζί με τον κλάδο της πληροφορικής που επίσης βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας, έδωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς βρέθηκαν στην κορυφή του ενδιαφέροντος, συνεχίζοντας το momentum που είχαν από το 2020. Ο κλάδος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο προσκήνιο και έτσι θα παραμένει και τα επόμενα χρόνια, ενώ η ενεργειακή κρίση καθιστά τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ως κομβικούς κρίκους σε ένα τεράστιο ζήτημα, που ξεπερνά στεγανά και νόρμες του παρελθόντος.

Ποιες ξεχώρισαν στον FTSE 25 και γιατί

Στο χώρο του FTSE 25, οι ενεργειακές μετοχές ήταν κυρίαρχες, ξεχωρίζοντας με έμφαση στις αποδόσεις.

Η μετοχή της Μυτιληναίος είχε απόδοση +27,74%, με τον όμιλο να παρουσιάζει τα κορυφαία αποτελέσματα της ιστορίας του, ευνοούμενος από το ράλι των τιμών του αλουμινίου αλλά και από την ωρίμανση των υπολοίπων επενδύσεών του.

Η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά +26,51%, έχοντας κάνει τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πολλών ετών που καλύφθηκε μέσα σε μία ώρα ενώ γενικά τίναξε τη… μπάνκα, με επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και θεαματικές υπερκαλύψεις.

Η Viohalco έκλεισε με άνοδο 22,73% έχοντας τις δύο κορυφαίες θυγατρικές της, ElvalHalcor και Cenergy Holdings στην καλύτερη φάση της ιστορίας τους, ευρισκόμενες στην αιχμή του δόρατος της πράσινης μετάβασης παγκόσμια, διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας κορυφαίας εξειδίκευσης έργα.

Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε σε ποσοστό 20,7%, σε μια χρονιά σημαντικότατων και άκρως κομβικών εξελίξεων για όλο τον όμιλο. Θυμίζουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο εισήλθε η κα Μαριάννα Λάτση μέσω της Latsco Hellenic Holdings, ενώ στη θυγατρική Τέρνα Ενεγειακή εισήλθε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Πλέον, το ανεκτέλεστο με τις προς υπογραφή συμβάσεις ανέρχεται στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η μετοχή της η Motor Oil κατέγραψε άνοδο +16,53% το 2021, ενώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 15,19%. Θυμίζουμε βεβαίως πως οι δύο μετοχές είχαν υποφέρει τα μέγιστα το 2020, χάνοντας 38,43% και 42,77% της αξίας τους αντίστοιχα.

Οι ουραγοί

Στον αντίποδα, απογοήτευσε η Ελλάκτωρ έχοντας απώλειες 24,70%, με τη μετοχή να επηρεάζεται τα μέγιστα από τον «πόλεμο» των δύο μετοχικών πόλων καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους και κυρίως του πρώτου εξαμήνου.

Αυτό, έβλαψε σημαντικά το brand, κόστισε ακριβά στην επιχείρηση η οποία έμεινε έξω από σημαντικά έργα. Παράλληλα, απώλειες 8,70% είχε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ που συνεχίζει την flat και αδιάφορη πορεία του τα τελευταία χρόνια.

Ράλι έως 81% στον Mid Cap

Στο χώρο του Mid Cap, εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις των μετοχών του ευρύτερου τομέα ενέργειας, υποδομών και κατασκευών. Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, ενισχύθηκε σε ποσοστό 81% πετυχαίνοντας μέσα στο έτος αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, αν και το τελευταίο δίμηνο διόρθωσε εύλογα, καθώς τα κέρδη ήταν ιλιγγιώδη. Ο όμιλος πέτυχε ρεκόρ αποτελεσμάτων μέσα στην πανδημία, καθώς η είσοδος στην αγορά των προστατευτικών μασκών και οι μεγάλες επενδύσεις σ’ αυτό τον τομέα, απέφεραν σημαντικό αποτέλεσμα.

Η Cenergy

Η Cenergy Holdings, ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, κατέγραψε άνοδο 79,19% το 2021.

Ο όμιλος εξασφάλισε μπαράζ νέων έργων μέσα στο 2021 ενώ ετοιμάζεται και για αμερικανική… απόβαση μέσω της συμφωνίας με το Δανικό κολοσσό Ørsted, καθώς θα στήσουν από κοινού μονάδα κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland των ΗΠΑ. Έχει ανεκτέλεστο 855 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτύχει ποτέ ο όμιλος.

Intrakat

Ισχυρά κέρδη +62,36% είχε και η Intrakat, ο βραχίονας του ομίλου Intracom Holdings στην ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές.

Η εταιρεία το 2021 συγχωνεύτηκε με την ΓΑΙΑ Άνεμος η οποία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW.

Παράλληλα, η Intrakat διεκδικεί έργα σε όλο το φάσμα των κατασκευών και των υποδομών, έχοντας δείξει την τελευταία διετία πως κάνει… πρωταθλητισμό, «χτυπώντας» έργα στο κορυφαίο επίπεδο.

Η μετοχή της AVAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 50% με φόντο την ιδιαίτερη κινητικότητα που παρουσιάζει επιχειρησιακά ο όμιλος, που μετά την επιστροφή στα κέρδη το 2020 – ύστερα από μια δεκαετία ζημιών – ατενίζει από άλλη οπτική γωνία το μέλλον. Ο όμιλος έχει επιστρέψει για τα καλά, έχει εξυγιανθεί, ενώ χτυπά μεγάλα έργα, με αποκορύφωμα την απόκτηση το 2021 του κορυφαίου έργου της Γραμμής 4 του Μετρό.

Σημαντικά κέρδη είχαν επίσης και μετοχές της ακόμη μικρότερης αποτίμησης που εμπλέκονται με τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των μετάλλων. Μετοχές εταιρειών που «επιστρέφουν» επιχειρηματικά, με κυριότερους εκπροσώπους αυτής της κατηγορίας τις Μπήτρος (+283%), ΣΙΔΜΑ (+283%) και Αλουμύλ (+53%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας