Μενού Ροή
Η κατακρήμνιση των τιμών στην ενέργεια, αλλάζει τα δεδομένα στη βιομηχανία

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών και των κατασκευών το πρώτο μισό του φετινού Ιανουαρίου, ξεχωρίζοντας με έμφαση στο ελληνικό χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του νέου έτους. Η κατακρήμνιση των τιμών στην ενέργεια αλλάζει τα δεδομένα και απομακρύνει τους χειρότερους φόβους που κυριάρχησαν όλο το περασμένο 10μηνο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα μεγάλα deals που κυοφορούνται στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των κατασκευών, τα μεγάλα έργα πολλών δισ. ευρώ που αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στο 2023 και όλα τα υπόλοιπα, αλλάζουν τα δεδομένα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, κάτι που έχει ήδη αντανάκλαση στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μολονότι είναι ακόμη ολίγον νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα για τις τιμές ενέργειας, η αλήθεια είναι πως η αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της καλοκαιρίας στην Ευρώπη, αλλάζει και τα δεδομένα σε μια ολόκληρη αλυσίδα πραγμάτων, όπως μεταφορικό κόστος, πρώτες ύλες και πολλά άλλα. Αυτό, αν και εφόσον έχει διάρκεια και οι τιμές αρχίσουν να μειώνονται σε όλη την «αλυσίδα» των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας, θα σημάνει μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή για ένα τεράστιο κομμάτι της βιομηχανίας.

Άλλωστε, με τις τιμές στα ύψη και σε ανεπανάληπτα ρεκόρ, οι ελληνικές βιομηχανίες άντεξαν το 2022, ενώ οι εισηγμένες εταιρείες πέτυχαν την καλύτερη χρήση της ιστορίας τους, εν μέσω αυτής της κρίσης. Άρα, σε ενδεχόμενη επιστροφή στο… έλασσον της κανονικότητας, η θετική αντανάκλαση θα είναι μεγαλύτερη.

 

Υποχωρεί ο… εφιάλτης διεθνώς

Για όλη τη βιομηχανία της Ευρώπης και όχι μόνο, υπάρχει μια λίαν ευνοϊκή εξέλιξη καθώς υποχωρεί ο μεγαλύτερος φόβος όλου του προηγούμενου 10μήνου, που δεν ήταν άλλος από την ενεργειακή κρίση που είχε καταστεί ο απόλυτος εφιάλτης για ολόκληρες χώρες, οικονομίες και επιχειρήσεις.

Όλο το 2ο μισό του 2022 πέρασε εν μέσω πολεμικής ρητορικής και… μακάβριων σεναρίων για τις μαύρες ημέρες που περιμένουν την Ευρώπη άμα της διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και πετρελαίου. Κλυδωνίστηκαν από την ανησυχία ολόκληρες χώρες και οικονομίες, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια εναλλακτικών λύσεων, ενώ δεκάδες μεγάλες βιομηχανίες ειδικά στη Β. Ευρώπη και στη Γερμανία είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους μερικώς, είτε κινήθηκαν σε πολύ συντηρητικό πλαίσιο.

Όμως, ο καιρός σε όλη την Ευρώπη είναι ασυνήθιστα καλός, η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι στο ναδίρ, οι αποθήκες είναι γεμάτες όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ οι τιμές κατακρημνίζονται όχι μόνο σε προ της εισβολής επίπεδα, αλλά σε επίπεδα που είχαν πολύ πρωτύτερα, το 2021!

Οι όποιοι φόβοι για δραματικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο θέμα της ενέργειας – τουλάχιστον προς το παρόν είναι υποβαθμισμένοι, οι τιμές πετρελαίου (ασχέτως με το ράλι των τελευταίων ημερών) και φυσικού αερίου υποχωρούν διαρκώς, ενώ και οι μεγάλοι φόβοι για τη βιομηχανία της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν «ταβανώσει», δηλαδή έχουν περάσει τα χειρότερα.

Τα χρηματιστήρια, που πάντα λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί πολλούς μήνες πριν τις εκάστοτε εξελίξεις, συνεχίζουν να κλείνουν την… ψαλίδα των απωλειών λόγω του πολέμου. Είναι σαφές πως οι οικονομίες και οι αγορές προεξοφλούν ότι αποφεύγονται οι δραματικές… εκτροπές στα θέματα ενέργειας, απομακρύνονται οι όποιοι φόβοι και τα σενάρια κοινωνικών αναταραχών, που ίσως αποσταθεροποιούσαν ολόκληρες χώρες.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας υποχώρησε προ ημερών στα 69,28 ευρώ η μεγαβατώρα, με την πορεία του το τελευταίο διάστημα να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «βουτιά», με δεδομένο ότι τον Αύγουστο είχε ξεπεράσει τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα!

Βεβαίως, παρά την κατακόρυφη αποφόρτιση, υπάρχουν ζητήματα ευρύτερης εξισορρόπησης που μόνο ο χρόνος μπορεί να τακτοποιήσει όταν φανεί ότι αυτή η πτώση θα πάρει πιο μόνιμο και όχι παροδικό χαρακτήρα. Και τούτο διότι παρά τη μεγάλη πτώση, οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα των 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν δύο χρόνια. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών διαδραματίζει η πληρότητα στα ευρωπαϊκά αποθέματα που – λόγω του καλού καιρού – βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

 

Τα deals που έρχονται και τα αυριανά εγκαίνια της ΔΕΗ

Με φόντο όλα τα παραπάνω αλλά και με τα deals που έρχονται, όπως η συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στο αυστραλιανό fund First Sentier Investors, οι επικείμενες κινήσεις της ΔΕΗ σε Ρουμανία και Βουλγαρία, τα πολλαπλά projects που «κλειδώνουν» έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου.

Θυμίζουμε πως αύριο Σάββατο θα γίνουν - παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – τα εγκαίνια της έναρξης εργασιών για τη μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, έργο στο οποίο η ΔΕΗ συμπράττει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου.

Πρόκειται για μονάδα φυσικού αερίου, ονομαστικής ισχύος 840MW, με συντελεστή απόδοσης 63%, ίσως ο υψηλότερος από τις ανάλογες μονάδες αερίου που έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής. Η μονάδα και ο υποσταθμός των 400 KV, που θα τη συνοδεύει, θα εγκατασταθούν  σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 τετραγωνικών μέτρων, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Η ΔΕΗ συμμετέχει ως μετοχικός leader στο σχήμα, έχοντας ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ έχει 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με 20%. Θυμίζουμε πως το deal με την πλειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στην εν λόγω μονάδα, «κλείδωσε» λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι η μονάδα να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

 

Η πορεία των μετοχών το πρώτο διάστημα του 2023

Η μετοχή του Τιτάνα, μιας επιχείρησης που έχει τεράστιο άπλωμα αποτελώντας την πιο διεθνοποιημένη ελληνική βιομηχανία, κερδίζει 15% το 2023, ενώ δεν έχει ακόμη πτωτική συνεδρίαση. Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι καταλυτική για τις εργασίες και τα αποτελέσματα αυτού του τεράστιου ομίλου.

Η μετοχή της AVAX κερδίζει 15,13% φέτος εν μέσω αυξημένης κινητικότητας σε διαγωνισμούς αλλά και «τρέξιμο» των projects που έχει αναλάβει, η Ελλάκτωρ κερδίζει 9,14% επίσης εν μέσω διαφόρων σεναρίων. Η Πλαστικά Θράκης που το 2022 υποχώρησε σημαντικά, κερδίζει το 2023 11,87% ακριβώς λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, που, αν παραμείνει και συνεχιστεί, θα αλλάξει τα δεδομένα καταλυτικά στα αποτελέσματα του ομίλου που πέρυσι επλήγησαν.

Η μετοχή της ΔΕΗ είναι στο +7,55% ενώ όπως σημειώσαμε πρόσφατα κερδίζει άνω του 47% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, έχοντας αναρριχηθεί πάνω από τα 7 ευρώ, η Viohalco που αποτελεί ίσως την πλέον ενεργοβόρα ελληνική βιομηχανία κερδίζει 7,87% φέτος, η θυγατρική της Cenergy Holdings είναι στο +8,44% και η έτερη θυγατρική ElvalHalcor στο +4,20%.

Η ΓΕΚ Τέρνα μετά και το χθεσινό +4,18% καταγράφει κέρδη 5,14% φέτος κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά 15 ετών και στα 11,46 ευρώ, το ΑΔΜΗΕ κερδίζει 5,18%, ενώ η Motor Oil είναι στο +1,74%, καθώς προέρχεται από το ράλι +59% του περασμένου έτους. Στον αντίποδα, υστερούν οι μετοχές των Helleniq Energy και Μυτιληναίου που υποχωρούν κατά 2,11% και 1,08% αντίστοιχα, ενώ πτώση 2,60% έχει και η Intrakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας